Drottningbakelse
En bakelse med blandad bärkompott istället för sylt. En mördegsplatta ligger under mazarinbotten för att få krispighet.
Gör så här
-
Mördegsbotten:
- Blanda smör med flor- och vaniljsocker.
- Tillsätt äggen lite i taget och sedan mjöl, blanda lätt. Kyl degen.
- Kavla ut degen ca 2 mm tjock och stansa ut ringar med rund utstickare, 70 mm i diameter.
- Halvbaka i 200°, ta ut och stryk med äggula och baka klart till gyllenbrun färg.
-
Mazarinbotten:
- Blanda mandelmassa med smör lite i taget.
- Tillsätt kvarg och rör ner äggen successivt. Tillsätt mjöl och blanda samman.
- Häll upp i en 5 mm ram och baka av i 200° till gyllenbrun färg.
- Låt svalna av. Stansa ut ringar med rund utstickare, 50 mm i diameter.
-
Drottningkompott:
- Lägg bär, urskrapade frön och vaniljstång samt socker i en kastrull och reducera till 2 600 g. Ta upp och skrapa ur vaniljstången och rör ner avskrapet i kompotten.
- Blanda ihop potatismjöl och vatten, red av kompotten.
- Häll upp i lätt koniska silikonformar, ca 50 mm i diameter och 15 mm höga. Frys in.
-
Vit chokladmousse med vanilj:
- Lägg urskrapade frön och vaniljstänger i en kastrull. Tillsätt mjölk och kvarg, koka upp.
- Smält ner gelatinet i vaniljmjölken. Ta upp och skrapa ur vaniljstängerna och rör ner avskrapet i mjölken.
- Häll ⅓ av uppkoket över chokladen, blanda lätt och tillsätt resten av uppkoket. Blanda till en slät och smidig tryffel.
- När tryffeln har en temperatur på 35-45°, tillsätt grädden och blanda ihop försiktigt.
-
Montering och garnering:
- Fyll silikonformar till 70% med den vita chokladmoussen. Tryck i den frysta drottningkompotten.
- Lägg i en mazarinbotten och sist en mördegsbotten. Om inte formarna har fyllts upp så öka mängden mousse.
- Frys in, använd gärna en blast chiller.
- Spraya de frysta bakelserna med choklad och garnera.