Citrontartelett med nougatkrisp, italiensk maräng och yuzugelé
En klassiker i ny design. I perfekta mördegsskal ligger en smakrik citroncrème med krispig nougat inbäddad i italiensk maräng. Droppar av syrlig yuzugelé och rostade hasselnötter blir som smycken ovanpå.
Gör så här
-
Tartelettskal:
- Kör smör, florsocker och vaniljsocker med krok tills det är blandat. Tillsätt mjöl och sedan äggen ett i taget. Plasta och låt vila i kyl.
- Kavla degen 3 mm tjock. Skär i 12x5 cm bitar. Lägg över metallrör, 22 mm i diameter, kyl ner och grädda i ugn på 170° ca 6 min. Låt kallna över rören.
-
Citroncrème:
- Koka upp socker, vatten, citronsaft och skal. Vispa samman vatten, majsstärkelse och äggula. Vispa ner äggblandningen i citronlagen, koka upp under omrörning tills det tjocknar och rör ner smör och gelatin.
- Lägg plast i halva rör med samma diameter som tartelettskalen. Spritsa i citroncrèmen till knappt hälften, ställ i frys.
-
Nougatkrisp:
- Smält chokladen och tillsätt smöret. Rör ner praliné och feuilletine.
- Stryk ut smeten 2 mm tjock på silpatmattor och låt stelna i kyl.
- Skär ut i remsor lika breda som rören och lägg på citroncrèmen. Ställ tillbaka i frysen.
-
Yuzugelé:
- Mixa samma allt med stavmixer. Häll upp i spritspåse och lägg i kyl.
-
Italiensk maräng:
- Koka socker och vatten till 120°. Börja vispa äggvitan när sockerlagen är 110°. Tillsätt sockerlagen under vispning i äggvitan. Vispa marängen kall.
-
Montering:
- Ta bort plasten från citroncrèmen och lägg i tartelettskalen. Spritsa på marängen och bränn av.
- Spritsa små droppar av yuzugelén och dekorera med chokladspiraler, nötter och harsyra.