![Saltkolan som toppar cheesecaken gör den extra maffig och tilltalande. Rostade mandlar gör karamellen lite crunchy vilket passar bra till den krämiga fyllningen.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/cheesecake-med-salt-karamelltopping/3124832070.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.36,0.36&format=webp&quality=80)
Cheesecake med salt karamelltopping
![Cheesecake med salt karamelltopping](https://cdn-kund.arla.se/recept/cheesecake-med-salt-karamelltopping/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Arla Pro](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/94410491/90ba3c84-5c91-4ca4-bb39-9951826e4508.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Saltkolan som toppar cheesecaken gör den extra maffig och tilltalande. Rostade mandlar gör karamellen lite crunchy vilket passar bra till den krämiga fyllningen.
Gör så här
-
Botten:
- Mixa kexen och blanda med smält smör.
- Tryck ut smulblandningen i en springform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda i ugn på 180° ca 10 min.
-
Fyllningen:
- Vispa färskost, socker och vaniljsocker till en jämn smet. Smaksätt med citronskal och saft.
- Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Sikta i mjölet och blanda till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda i ugn på 100° (utan fläkt) ca 90 min.
- Ställ direkt i kyl att kallna.
-
Salt karamelltopping:
- Koka grädde och sirap på låg värme till en temperatur på 115°.
- Grovhacka mandeln och vänd ner i kolablandningen.
- Låt kolan svalna lite. Häll över cheesecaken i formen och låt stelna i kyl.