Saltkolan som toppar cheesecaken gör den extra maffig och tilltalande. Rostade mandlar gör karamellen lite crunchy vilket passar bra till den krämiga fyllningen.

Cheesecake med salt karamelltopping

Saltkolan som toppar cheesecaken gör den extra maffig och tilltalande. Rostade mandlar gör karamellen lite crunchy vilket passar bra till den krämiga fyllningen.

Gör så här

  • Botten:

    • Mixa kexen och blanda med smält smör.
    • Tryck ut smulblandningen i en springform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda i ugn på 180° ca 10 min.
  • Fyllningen:

    • Vispa färskost, socker och vaniljsocker till en jämn smet. Smaksätt med citronskal och saft.
    • Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Sikta i mjölet och blanda till en slät smet.
    • Häll smeten i formen och grädda i ugn på 100° (utan fläkt) ca 90 min.
    • Ställ direkt i kyl att kallna.
  • Salt karamelltopping:

    • Koka grädde och sirap på låg värme till en temperatur på 115°.
    • Grovhacka mandeln och vänd ner i kolablandningen.
    • Låt kolan svalna lite. Häll över cheesecaken i formen och låt stelna i kyl.