Cheesecake med salt karamelltopping
Saltkolan som toppar cheesecaken gör den extra maffig och tilltalande. Rostade mandlar gör karamellen lite crunchy vilket passar bra till den krämiga fyllningen.
Gör så här
-
Botten:
- Mixa kexen och blanda med smält smör.
- Tryck ut smulblandningen i en springform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda i ugn på 180° ca 10 min.
-
Fyllningen:
- Vispa färskost, socker och vaniljsocker till en jämn smet. Smaksätt med citronskal och saft.
- Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Sikta i mjölet och blanda till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda i ugn på 100° (utan fläkt) ca 90 min.
- Ställ direkt i kyl att kallna.
-
Salt karamelltopping:
- Koka grädde och sirap på låg värme till en temperatur på 115°.
- Grovhacka mandeln och vänd ner i kolablandningen.
- Låt kolan svalna lite. Häll över cheesecaken i formen och låt stelna i kyl.