Budapestbakelse
Budapestbakelsens skapare anses vara Ingvar Strid från Vetlanda och den ska ha sett dagens ljus i mitten av 1900-talet. Vad själva namnet är ifrån är diffust. Vissa menar att budapestbakelsen har likheter med det ungerska bakverket esterházytårtan och att man därför döpte den efter Ungerns huvudstad.
Gör så här
-
Mandel- och pistagebotten:
- Vispa äggvitan med lite av sockret till ett lätt skum. Tillsätt resterande socker lite i taget under vispning och vispa till en fast maräng.
- Vänd ner mandelmjöl, florsocker, mixad rostad mandel, potatismjöl och vaniljsocker.
- Dela marängen i två och blanda ner pistagepastan i den ena delen.
- Använd tyll nr 10 och spritsa ut 2 randiga bottnar, 25x40 cm, diagonalt på plåtar med bakplåtspapper. Varannan grön, varannan vit maräng.
- Baka av i ugn på 140° ca 20 min. Låt svalna.
-
Hallonkompott:
- Koka hallon, socker, vaniljstång och frön på låg temperatur under omrörning tills kompotten börjar tjockna, ca 30 min. Låt svalna.
-
Montering:
- Stryk ett tunt lager hallonkompott på mandel- och pistagebottnarnas ovansida.
- Vispa grädden och stryk ett lager på hallonkompotten.
- Rulla ihop och lägg in rullarna i frysen ca 20 min.
- Skär upp och dekorera med chokladplattor, italiensk maräng, färska hallon, atsinakrasse, pistagenötter och chokladdekorer.