Budapestbakelsens skapare anses vara Ingvar Strid från Vetlanda och den ska ha sett dagens ljus i mitten av 1900-talet. Vad själva namnet är ifrån är diffust. Vissa menar att budapestbakelsen har likheter med det ungerska bakverket esterházytårtan och att man därför döpte den efter Ungerns huvudstad.

Budapestbakelse

Recept av Frida Leijon

Budapestbakelsens skapare anses vara Ingvar Strid från Vetlanda och den ska ha sett dagens ljus i mitten av 1900-talet. Vad själva namnet är ifrån är diffust. Vissa menar att budapestbakelsen har likheter med det ungerska bakverket esterházytårtan och att man därför döpte den efter Ungerns huvudstad.

Gör så här

  • Mandel- och pistagebotten:

    • Vispa äggvitan med lite av sockret till ett lätt skum. Tillsätt resterande socker lite i taget under vispning och vispa till en fast maräng.
    • Vänd ner mandelmjöl, florsocker, mixad rostad mandel, potatismjöl och vaniljsocker.
    • Dela marängen i två och blanda ner pistagepastan i den ena delen.
    • Använd tyll nr 10 och spritsa ut 2 randiga bottnar, 25x40 cm, diagonalt på plåtar med bakplåtspapper. Varannan grön, varannan vit maräng.
    • Baka av i ugn på 140° ca 20 min. Låt svalna.
  • Hallonkompott:

    • Koka hallon, socker, vaniljstång och frön på låg temperatur under omrörning tills kompotten börjar tjockna, ca 30 min. Låt svalna.
  • Montering:

    • Stryk ett tunt lager hallonkompott på mandel- och pistagebottnarnas ovansida.
    • Vispa grädden och stryk ett lager på hallonkompotten.
    • Rulla ihop och lägg in rullarna i frysen ca 20 min.
    • Skär upp och dekorera med chokladplattor, italiensk maräng, färska hallon, atsinakrasse, pistagenötter och chokladdekorer.