Budapestbakelse

Budapestbakelse

Budapestbakelse
Recept av Frida Leijon

Budapestbakelsens skapare anses vara Ingvar Strid från Vetlanda och den ska ha sett dagens ljus i mitten av 1900-talet. Vad själva namnet är ifrån är diffust. Vissa menar att budapestbakelsen har likheter med det ungerska bakverket esterházytårtan och att man därför döpte den efter Ungerns huvudstad.

Gör så här

  • Mandel- och pistagebotten:
    • Vispa äggvitan med lite av sockret till ett lätt skum. Tillsätt resterande socker lite i taget under vispning och vispa till en fast maräng.
    • Vänd ner mandelmjöl, florsocker, mixad rostad mandel, potatismjöl och vaniljsocker.
    • Dela marängen i två och blanda ner pistagepastan i den ena delen.
    • Använd tyll nr 10 och spritsa ut 2 randiga bottnar, 25x40 cm, diagonalt på plåtar med bakplåtspapper. Varannan grön, varannan vit maräng.
    • Baka av i ugn på 140° ca 20 min. Låt svalna.
  • Hallonkompott:
    • Koka hallon, socker, vaniljstång och frön på låg temperatur under omrörning tills kompotten börjar tjockna, ca 30 min. Låt svalna.
  • Montering:
    • Stryk ett tunt lager hallonkompott på mandel- och pistagebottnarnas ovansida.
    • Vispa grädden och stryk ett lager på hallonkompotten.
    • Rulla ihop och lägg in rullarna i frysen ca 20 min.
    • Skär upp och dekorera med chokladplattor, italiensk maräng, färska hallon, atsinakrasse, pistagenötter och chokladdekorer.