Smörstekt havskräfta passar perfekt till blomkålens härligt karamelliserade smak av kola. Lingonen i dressingen bryter fint av med sin syra.

Brynt kål i karamelliserad grädde med halstrad havskräfta och lingon

Recept av Tommy Myllymäki

Smörstekt havskräfta passar perfekt till blomkålens härligt karamelliserade smak av kola. Lingonen i dressingen bryter fint av med sin syra.

Gör så här

    • Stek blomkålen gyllene i skirat smör, salta. Fritera grönkålen i olja, salta och låt rinna av. Blanchera brysselkålsbladen hastigt i saltat vatten och kyl ner i isvatten.
    • Reducera 2/3 av grädden kraftigt och rör under tiden så att den bryns men inte bränner i botten, när grädden spricker tillsätt resterande grädde och rör ihop till en homogen sås, smaka av med salt. Vänd blomkålen i grädden.
    • Blanda samman brynt smör, fond och lingon till en dressing och värm lätt.
    • Stek havskräftorna i smör och värm brysselkålen hastigt i ånga.
  • Vid servering:

    Skeda upp blomkål och grädde mitt på tallriken och toppa med grönkål, brysselkål, havskräfta och rödkål. Avsluta med att skeda över lingondressingen.