Bärtårta med choklad och lemoncurd
En vanlig bärtårta som fått en lemontwist med choklad, lemoncurd och crunch.
Gör så här
-
Chokladanslag:
- Blanda mandelmassan med äggula, 400 g äggvita och 300 g socker. Vispa luftigt.
- Vispa en maräng på resterande äggvita och socker. När marängen är styv, vänd ner den i mandelmasseblandningen. Sikta mjöl och kakao och vänd ner i massan.
- Ta 10% av massan och blanda med smöret. Vänd tillbaka i massan igen.
- Fyll i 10 st ”papprade” 20 cm ringar och baka av i 170°.
-
Lemoncurd:
- Koka upp citronsaft och zest med socker och smör. Slå över äggen och låt massan sjuda i någon minut under vispning. Tillsätt gelatinet och sila genom en finmaskig sil. Mixa krämen slät med stavmixer.
-
Krokantbrickor:
- Krossa ¾ av hallonen, blanda med krokant och choklad. Stryk ut på plastark och sprinkla på resterande hallon.
-
Till montering:
- Montering görs enklast i ringar. Dela bottnarna på tre. Dofta bottnarna med citronsockerlag och stryk lemoncurd mellan lagren, kyl. Ta ut och stryk kanten och översta lagret med resterande curd.
- Spritsa en ring av italiensk maräng och bränn av med en brännare. Garnera med bär.
- Bryt krokantbrickorna i bitar att dekorera kanten med.