![En av barndomens kvardröjande smaker är nyponsoppa med mandelbiskvier och vaniljglass. Här gömmer sig syltade nypon i äggformade snöbollar av gräddmousse på en mandelbotten. Nostalgi har aldrig smakat så bra.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/barndomsminnen/1622437373.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Barndomsminnen
![Barndomsminnen](https://cdn-kund.arla.se/recept/barndomsminnen/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Arla Pro](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/94410491/90ba3c84-5c91-4ca4-bb39-9951826e4508.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
En av barndomens kvardröjande smaker är nyponsoppa med mandelbiskvier och vaniljglass. Här gömmer sig syltade nypon i äggformade snöbollar av gräddmousse på en mandelbotten. Nostalgi har aldrig smakat så bra.
Gör så här
-
Nyponkröm:
- Koka upp nyponpuré, citronsaft och socker med agar agar. Koka ett par minuter och låt kallna. Mixa till krämig konsistens.
-
Mandelsmulor med nypon:
- Hacka samman alla ingredienser till en deg.
- Sprid ut på plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 170° ca 10 min.
-
Gräddmousse:
- Blanda grädde, mjölk och hel vaniljstång, låt stå i kyl över natten. Koka upp och låt dra en stund så att vaniljsmaken kommer fram.
- Rör ihop socker och äggula. Rör ner äggblandningen i gräddmjölken. Värm till 85° under konstant omrörning.
- Tillsätt gelatinbladen och sila. Låt krämen svalna till 35°. Blanda grädden med krämen.
-
Montering:
- Spritsa upp gräddmoussen i silikonformar. Göm nyponkrämen och några syltade nypon i mitten av gräddmoussen. Täck med mandelsmulorna som en botten och ställ i frys.
- Ta ur frysen och spreja med vit chokladspray och dekorera med vita kanderade nyponrosor, lite nyponskal från syltade nypon och sockerkulor.