En amerikansk klassiker fylld med en härlig färskoströra med varmrökt lax och syrliga gröna äpplen. Frys in bagels som blivit över.

Bagel med färskoströra och rökt lax

Recept av Sara Aasum Hultberg

En amerikansk klassiker fylld med en härlig färskoströra med varmrökt lax och syrliga gröna äpplen. Frys in bagels som blivit över.

Gör så här

    • Blanda jäst, vatten, honung, salt och mjöl i en bunke med degkrok och kör på låg hastighet tills degen gått ihop. Tillsätt ev mer mjöl om degen är för lös. Öka hastigheten och kör degen 7–8 min tills den är smidig. Låt degen vila ca 20 min.
    • Dela degen i bitar och rundriv. Låt vila ca 10 min.
    • Platta till bollarna en aning och gör ett hål i mitten, stretcha ut till for-men av en bagel. Låt jäsa till dubbel storlek på inoljad plåt.
    • Koka upp 2 liter vatten och sjud bröden ca 1 min per sida, lägg på plåt.
    • Om du vill ha topping på bröden, pensla då med uppvispad äggula och doppa bröden i frön eller kärnor.
    • Sätt in i ugnen på 240°. Sänk värmen direkt till 200° och baka 10–12 min till fin färg.
  • Fyllning:

    • Blanda färskost, crème fraiche, äpple, rödlök, kapris, citronskal och smaka av med salt.
    • Bred på bröden och toppa med rökt fisk och färska örter.