Arlette är en smördegsrullad som blir extra frasig i och med att den karamelliseras på båda sidorna.

Arlette på valnötssmördeg med ädelbrylé och honungskaramell

Recept av Magnus Johansson

Arlette är en smördegsrullad som blir extra frasig i och med att den karamelliseras på båda sidorna.

Gör så här

  • Valnötssmördeg:

    • Blanda ingredienserna till smördegen i en degblandare och arbeta degen med degkrok på låg hastighet, 3 – 5 min.
    • Platta ut degen, plasta in den och låt vila i kyl ca 30 min.
    • Blanda smör, valnötter och mjöl.Platta ut valnötssmöret och låt stå i kylen ca 30 min.
    • Ta fram smördeg och valnötssmör. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor rektangel. Lägg på valnötssmöret, vik och kavla ett treslag. Låt vila i kyl 2 – 3 timmar.
    • Kavla ytterligare ett treslag, plasta in degen och låt vila i kyl över natten.
    • Ta fram smördegen nästa dag och kavla ännu ett treslag. Kavla sedan ut degen tunt (1 mm) till en rektangel, ungefär lika stor som ett bleck.
    • Stryk ut rumstempererat smör tunt på degen med en palett och sikta över florsocker. Rulla ihop och skär i ½ cm tjocka skivor. Kavla ut skivorna tunt och baka i ugn, 200° tills smördegen är gyllenbrun.
  • Ädelbrylé:

    • Låt mjölk och äggula sjuda till 82°. Sila krämen över den smulade osten. Mixa slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
    • Häll upp i valfria formar, låt kallna och ställ in i frysen.
  • Honungskramell:

    • Låt sockret smälta tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt honung och vatten och låt det koka till simmig konsistens.
  • Till servering:

    Sallad, blandade sorter olja salt
  • Servering:

    Ta brylén ur frysen och låt tina i kyl. Varva smördegsplattor och brylé och toppa med dressad blandad sallad. Servera på assietter med honungskaramell.