Ankkrokett med ostskum

Ankkrokett med ostskum

Ankkrokett med ostskum
Recept av Ida Bauhn

Kroketter är en klassisk rätt att servera i baren. De är lätta att ha förberedda i frysen och friteras snabbt vid beställning. Lägg kroketterna med confiterat anklår på fräscha salladsblad och toppa med ostskum från sifonen som har smaksatts med osten Ask.

Gör så här

  • Långbakat anklår:
    • Salta och sockra anklåren, lägg i vackpåse tillsammans med fonden.
    • Baka i ugn på 75° över natten.
    • Plocka köttet från låren och spara fonden.
  • Ostskum:
    • Låt mjölken precis börja sjuda, ta från värmen. Smält ner osten i mjölken och mixa slätt med stavmixer. Låt svalna något. Mixa i ägg. Smaka av med salt.
    • Häll upp på sifon och ladda med 2 patroner, låt ligga i 65° i 20 min. Ta ut och låt svalna på spishyllan och låt ligga där under service.
  • Kroketter:
    • Gör en bottenredning och stek ur mjölet tills det bryns lätt. Vispa ner ankfonden och koka under omrörning ca 2 min.
    • Ta av från värmen och rör ner ost, salladslök, kryddor och det plockade lårköttet. Smaka av. Låt svalna i kyl minst 3 tim.
    • Rulla till bollar à 25 g och frys. Vänd de frysta bollarna i vetemjöl, uppvispat ägg, panko, uppvispat ägg en gång till och sist panko. Fritera direkt eller frys in igen.
  • Vid servering:
    • Fritera de frysta bollarna i 170° varm olja till fin färg. Låt rinna av på galler med papper.
    • Dressa sallad och kål med olivolja, sherryvinäger och salt.
    • Lägg upp de nyfriterade kroketterna med den dressade salladen och vattenkrasse. Dekorera med strandkrassing.
    • Servera med ostskummet.