Vilken ost passar till vad?

Här gör vi det lite enklare för dig att välja den bästa skivade osten för just ditt tillfälle.

Det är alltid praktiskt att ha färdigskivade ostar till hands i köket. Du spar tid som du kan lägga på mer kreativa sysslor och ostskivorna är både hygieniska och snygga. Dessutom är de enkla att lyfta över till serveringsfat eller lägga på burgare och smörgåsar.

Ost är Sveriges vanligaste smörgåspålägg och Arla har skivade hårdostar för alla smaker och tillfällen, specifikt anpassade för olika sorters smörgåsar. I sortimentet finns allt från lena och gräddiga till friska och mustiga. Smakmässigt sträcker sig ostarna från den milda Arla® Hushållsost med smakstyrka 2, till den mellan lagrade Arla Ko Präst® med smakstyrka 5.

Rätt ost för smörgåsar, toasts & hamburgare

Smörgåsar

Från att ha varit något vi svenskar enbart äter till frukost betraktas smörgåsen idag som en fullvärdig måltid även till lunch och middag.

Ostar som passar extra bra: Arla Ko® Präst, Wästgöta Kloster® Munkens Svarta & Wästgöta Kloster® Munkens Röda

Ostar som passar bra: Riddar® Riddarost & Arla Ko® Billinge

Toast

Från att ha varit något vi svenskar enbart äter till frukost betraktas smörgåsen idag som en fullvärdig måltid även till lunch och middag.

Ostar som passar extra bra: Arla® Pro Mozzarella, Arla® Pro Cheddar & Arla® Pro Lagrad Cheddar

Ostar som passar bra: Riddar® Riddarost & Arla Ko® Präst

Hamburgare

Från att ha varit något vi svenskar enbart äter till frukost betraktas smörgåsen idag som en fullvärdig måltid även till lunch och middag.

Ostar som passar extra bra: Arla® Pro Cheddar & Arla® Pro Lagrad Cheddar

Ostar som passar bra: Arla® Pro Mozzarella & Arla Ko® Präst

Läs mer om våra ostar

Säljtips för ost

Det finns många myter om ost. Här presenterar vi matnyttig fakta som du kan lyfta fram till dina kunder och som kan hjälpa dig öka omsättningen.

  1. Arlas ostar är vegetariska
    Nästan alla av Arlas ostar görs nu med ystenzym istället för löpe från kalvmage. Ystenzym är mikrobiellt framtaget i laboratorier och är en ingrediens som gör att ostarna även kan ätas av lakto-ovo-vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe.

  2. Naturligt laktosfri
    All svensk hårdost är naturligt fri från laktos. Oavsett lagringstid klarar ostarna Livsmedelsverkets gräns för laktosfritt – mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram ost.

  3. Svenska smaker säljer
    Skriv ut om du har svensk ost på smörgåsen och gärna vilken sort. Det låter trevligt och är något som gästerna uppskattar. Det är också ett sätt att få upp värdet på dina produkter.

  4. Gott om näring i ost
    Mjölkens många naturliga näringsämnen följer med in i osten.  Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss 2-5 deciliter magra mejeriprodukter om dagen. En deciliter mjölk motsvarar ungefär en till två skivor ost. Ostar som märks med symbolen Nyckelhålet är magra.

  5. Utmärkt smakstyrka
    Symbolen Smakstyrka började märkas på svenska hårdostar år 2007 för att visa hur stark osten är. Ju mer ifyllt märket är, desto starkare är osten. Smakstyrkan kan variera från 1-11.