Vällagat och laktosfritt på sjukhuset

På länssjukhuset i Kalmar ger patienterna maten toppbetyg. Här har man satsat på nylagat istället för uppvärmt, kostutbildade måltidsvärdar på varje avdelning och en inkluderande meny.

Hur jobbar ni med laktosfritt?

Vi försöker göra det mesta utan laktos och det blir runt 50 procent av portionerna.

– Vi försöker göra det mesta utan laktos och det blir runt 50 procent av portionerna. Vi gör även en stor del av maten glutenfri, eftersom just gluten- och laktosfritt är de två stora kostönskemålen här. På så vis minskar vi specialkosten och det blir en enklare mer rationell hantering. Vår devis är att det ska vara lätt att göra rätt. Dessutom blir det mycket trevligare, berättar Linda Holmevi som är en av kostcheferna. Nu kan många fler patienter välja från den vanliga menyn och det uppskattas, fortsätter hon.

– Att vi satsar på laktosfritt beror också på att vi har en hel del patienter som är här för magoperationer. Då är det vanligt att man tillfälligt får problem med laktos, även om man normalt inte är laktosintolerant.

Hur funkar det att laga så mycket laktosfritt?

– Vi använder laktosfria mejeriprodukter och det går jättebra. Det skulle däremot vara svårt att utesluta mejeriprodukterna, eftersom vi behöver energität mat till patienterna. Men nu finns ju alla produkter vi använder som laktosfria, till och med crème fraiche, gräddfil och yoghurt. Vi kan göra våra såser med grädde och smör, ha en gräddbas till våra omtyckta bärsmoothies och vi kan baka med mjölk. Vi är nöjda med Arla som leverantör.

Nu finns ju alla produkter vi använder som laktosfria, till och med crème fraiche, gräddfil och yoghurt.

Vi upplever heller inte att kostnaderna springer iväg. En vanlig vardag gör vi runt 350 patientportioner och 500 luncher till vår personalrestaurang. Vi har räknat på vad det skulle kosta att servera laktosfritt bara som specialkost men vi ser större fördelar med att fler patienter och gäster kan äta samma mat.

Vad säger patienterna om maten?

– För några år sedan gjorde sjukhuset en medveten satsning. Avdelningarna slutade med nerkylda, brickdukade portioner och fick istället måltidsvärdar som serverar nylagad mat. Det gav ett enormt lyft och vi har sparat tidningsklipp där det står att maten är så god att patienterna aldrig vill lämna sjukhuset. När det gäller det laktosfria har jag också bara hört positiva reaktioner. De som inte kan äta laktos känner att vi tar hänsyn till dem och för övriga märks ingen skillnad. Maten smakar ju precis lika gott.