Vällagat och laktosfritt på sjukhuset

På länssjukhuset i Kalmar ger patienterna maten toppbetyg. Här har man satsat på nylagat istället för uppvärmt, kostutbildade måltidsvärdar på varje avdelning och en inkluderande meny. Minst ett av alternativen är alltid laktosfritt, berättar Linda Holmevi som är en av kostcheferna.

Vällagat och laktosfritt på sjukhuset

 

Hur jobbar ni med laktosfritt?

Vi försöker göra det mesta utan laktos och det blir runt 50 procent av portionerna.

– Vi försöker göra det mesta utan laktos och det blir runt 50 procent av portionerna. Vi gör även en stor del av maten glutenfri, eftersom just gluten- och laktosfritt är de två stora kostönskemålen här. På så vis minskar vi specialkosten och det blir en enklare mer rationell hantering. Vår devis är att det ska vara lätt att göra rätt. Dessutom blir det mycket trevligare.

Nu kan många fler patienter välja från den vanliga menyn och det uppskattas, berättar Linda Holmevi.

– Att vi satsar på laktosfritt beror också på att vi har en hel del patienter som är här för magoperationer. Då är det vanligt att man tillfälligt får problem med laktos, även om man normalt inte är laktosintolerant.

Hur funkar det att laga så mycket laktosfritt?

– Vi använder laktosfria mejeriprodukter och det går jättebra. Det skulle däremot vara svårt att utesluta mejeriprodukterna, eftersom vi behöver energität mat till patienterna. Men nu finns ju alla produkter vi använder som laktosfria, till och med crème fraiche, gräddfil och yoghurt. Vi kan göra våra såser med grädde och smör, ha en gräddbas till våra omtyckta bärsmoothies och vi kan baka med mjölk. Vi är nöjda med Arla som leverantör.

Nu finns ju alla produkter vi använder som laktosfria, till och med crème fraiche, gräddfil och yoghurt.

Vi upplever heller inte att kostnaderna springer iväg. En vanlig vardag gör vi runt 350 patientportioner och 500 luncher till vår personalrestaurang. Vi har räknat på vad det skulle kosta att servera laktosfritt bara som specialkost men vi ser större fördelar med att fler patienter och gäster kan äta samma mat.

Vad säger patienterna om maten?

– För några år sedan gjorde sjukhuset en medveten satsning. Avdelningarna slutade med nerkylda, brickdukade portioner och fick istället måltidsvärdar som serverar nylagad mat. Det gav ett enormt lyft och vi har sparat tidningsklipp där det står att maten är så god att patienterna aldrig vill lämna sjukhuset. När det gäller det laktosfria har jag också bara hört positiva reaktioner. De som inte kan äta laktos känner att vi tar hänsyn till dem och för övriga märks ingen skillnad. Maten smakar ju precis lika gott.

Mer om laktosfritt

Vad är laktosintolerans?

Arlas nutritionist Karin Arkbåge svarar på de vanligaste frågorna kring laktos och laktosintolerans.

Lyckas med laktosfri Tradition

En första blick på menyn hos Stockholmsrestaurangen Tradition skulle kunna få en laktosintolerant att vända i dörren. Runt 95 procent av maten innehåller mejeriprodukter och här kokas mer än femtio liter gräddsås i veckan. Men allt är laktosfritt!

Så blir mjölken laktosfri

Den laktosfria mjölken tillverkas vid Arlas mejerier i Linköping och Jönköping. Det sker i tre processer.

Vällagat och laktosfritt på sjukhuset

På länssjukhuset i Kalmar ger patienterna maten toppbetyg. Här har man satsat på nylagat istället för uppvärmt, kostutbildade måltidsvärdar på varje avdelning och en inkluderande meny. Minst ett av alternativen är alltid laktosfritt, berättar Linda Holmevi som är en av kostcheferna.

Kockens tips vid laktosfri matlagning

Riktigt smör och riktig grädde gör maten godare, enligt proffskockarna. De laktosfria alternativen är inget undantag.

Laktosfria produkter från Arla

Arla Köket® laktosfri crème fraiche 34%

Arla Köket® laktosfri crème fraiche med 34 % fett är en del av Arlas Kökets breda sortiment av laktosfria matlagningsprodukter. Har samma goda smak och matlagningsegenskaper som vanlig creme fraiche. Produkten är syrlig och krämig samt kokbar. Passar både till varm och kall matlagning.

Arla Ko® Färsk laktosfri Standardmjölkdryck

Som vanlig färsk mjölk fast utan laktos. Färsk laktosfri mellanmjölkdryck är lågpastöriserad mjölk där all laktos har tagits bort. Mjölken är framtagen för vuxna och barn med laktosintolerans och smakar precis som vanlig mjölk. Genom vår skonsamma behandling behåller mjölken naturliga proteiner, vitaminer och mineraler och framför allt den goda färska smaken. Mjölk är Naturens egen sportdryck. Låt den bli en naturlig del av en mångsidig kost och en aktiv, hälsosam livsstil. Arla Ko® = 100% svensk mjölk.

Arla Köket® turkisk yoghurt laktosfri 10%

Arla Köket® laktosfri turkisk yoghurt är en krämig yoghurt med en mild och fyllig smak. En naturlig yoghurt för modern matlagning. Passar perfekt som bas i kalla såser och röror, men även som en svalkande klick till smakrika maträtter. Den är också god som fräsch dessert tillsammans med frukt och nötter.

Alla laktosfria produkter

Arlas sortiment av laktosfria produkter är som namnet säger helt fria från laktos och är utmärkta alternativ för alla laktosintoleranta.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen