Lyckas med laktosfri Tradition

En första blick på menyn hos Stockholmsrestaurangen Tradition skulle kunna få en laktosintolerant att vända i dörren. Runt 95 procent av maten innehåller mejeriprodukter och här kokas mer än femtio liter gräddsås i veckan. Men allt är laktosfritt!

Lyckas med laktosfri Tradition

 

Här finns köttbullar med gräddsås, kalv i dillsås och kroppkakor med brynt smör. Bland desserterna lockar smulpaj med vaniljsås och vaniljglass med nyponsoppa. Krogen Tradition bjuder på en hel del smör och grädde, så som sig bör när svensk husmanskost serveras. Det var det som var Jonas Peterssons dröm – att driva en restaurang med äkta svensk husman.

– Jag tyckte att den krogen fattades i Stockholm när jag startade för fyra år sedan, berättar han.

Förkärleken för gräddsåser en utmaning

Jag bestämde mig för att göra det enkelt för oss. Jag gjorde allt på menyn laktosfritt.

Samtidigt hade laktosintolerans blivit ett begrepp som det talades alltmer om och fler ville ha laktosfri kost. En del av medicinska skäl och andra på grund av preferenser. Det var en utmaning för en kock med förkärlek för gräddsåser.

– Min fru undvek laktos, tillsammans med 20 procent av våra potentiella gäster. Jag såg framför mig hur vi skulle bli tokiga i köket av alla specialbeställningar, så jag bestämde mig för att göra det enkelt för oss. Jag gjorde allt på menyn laktosfritt.

Fick snabbt gott rykte

Tack vare fina recensioner och utskick till Facebookgrupper för dem som vill undvika laktos, fick krogen snabbt gott rykte. Jonas Petersson öppnade två till.

Gästerna var eld och lågor över att det gick att äta parfait, glass och lyxiga såser utan att få ont i magen.

– Från början var vi ensamma om att servera en helt laktosfri meny. Gästerna var eld och lågor över att det gick att äta parfait, glass och lyxiga såser utan att få ont i magen.

Men med fler ställen blev det svårt att hinna med att vara närvarande. Jonas Petersson bestämde sig för att enbart satsa på Tradition i Gamla stan.

– Jag insåg att det passade mig bättre med småskalighet. Jag vill kunna stå för det jag gör och med en mindre krog har jag tid att engagera mig i matlagningen.

Femtio liter gräddsås i veckan kräver sina mängder grädde. Och en hel del smör, vilket först var en logistisk utmaning.

– Från början hade leverantörerna inte laktosfritt smör på lager och vi var vi tvungna att förbeställa. Tre gånger i veckan kom det 20 kilo smör.

Svenska råvaror till husmanskosten

I dag har Jonas Petersson aldrig några problem att få hem laktosfria mejerivaror, oavsett om det handlar om grädde, smör eller färskost. Med Arla som leverantör kan han även få svenska råvaror till husmanskosten, vilket han uppskattar.

– Det är också roligt att utbudet växer med nya produkter hela tiden, säger han.

Vissa tror att laktosfritt smör inte är ”riktigt smör” och att man inte kan göra äkta husmanskost på laktosfria produkter. Men det går att göra allt precis lika gott.

 På en krog som Tradition gör det heller inte så stor skillnad i priset att använda laktosfria mejerivaror, berättar Jonas.

– Det blir faktiskt inte så mycket dyrare på menyn. Hos oss är det andra råvaror som påverkar priset mycket mer.

Det händer också att Jonas Petersson bemöts med viss skepsis när han berättar att menyn är helt laktosfri. En och annan kockkollega höjer på ögonbrynen.

– Vissa tror att laktosfritt smör inte är ”riktigt smör” och att man inte kan göra äkta husmanskost på laktosfria produkter. Men det går att göra allt precis lika gott. Jag har till och med utmanat en kollega på ett blindtest. Han kände ingen skillnad, säger Jonas med ett litet leende.

Mer om laktosfritt

Vad är laktosintolerans?

Arlas nutritionist Karin Arkbåge svarar på de vanligaste frågorna kring laktos och laktosintolerans.

Lyckas med laktosfri Tradition

En första blick på menyn hos Stockholmsrestaurangen Tradition skulle kunna få en laktosintolerant att vända i dörren. Runt 95 procent av maten innehåller mejeriprodukter och här kokas mer än femtio liter gräddsås i veckan. Men allt är laktosfritt!

Så blir mjölken laktosfri

Den laktosfria mjölken tillverkas vid Arlas mejerier i Linköping och Jönköping. Det sker i tre processer.

Vällagat och laktosfritt på sjukhuset

På länssjukhuset i Kalmar ger patienterna maten toppbetyg. Här har man satsat på nylagat istället för uppvärmt, kostutbildade måltidsvärdar på varje avdelning och en inkluderande meny. Minst ett av alternativen är alltid laktosfritt, berättar Linda Holmevi som är en av kostcheferna.

Kockens tips vid laktosfri matlagning

Riktigt smör och riktig grädde gör maten godare, enligt proffskockarna. De laktosfria alternativen är inget undantag.

Laktosfria produkter från Arla

Arla Köket® laktosfri crème fraiche 34%

Arla Köket® laktosfri crème fraiche med 34 % fett är en del av Arlas Kökets breda sortiment av laktosfria matlagningsprodukter. Har samma goda smak och matlagningsegenskaper som vanlig creme fraiche. Produkten är syrlig och krämig samt kokbar. Passar både till varm och kall matlagning.

Arla Ko® Färsk laktosfri Standardmjölkdryck

Som vanlig färsk mjölk fast utan laktos. Färsk laktosfri mellanmjölkdryck är lågpastöriserad mjölk där all laktos har tagits bort. Mjölken är framtagen för vuxna och barn med laktosintolerans och smakar precis som vanlig mjölk. Genom vår skonsamma behandling behåller mjölken naturliga proteiner, vitaminer och mineraler och framför allt den goda färska smaken. Mjölk är Naturens egen sportdryck. Låt den bli en naturlig del av en mångsidig kost och en aktiv, hälsosam livsstil. Arla Ko® = 100% svensk mjölk.

Arla Köket® turkisk yoghurt laktosfri 10%

Arla Köket® laktosfri turkisk yoghurt är en krämig yoghurt med en mild och fyllig smak. En naturlig yoghurt för modern matlagning. Passar perfekt som bas i kalla såser och röror, men även som en svalkande klick till smakrika maträtter. Den är också god som fräsch dessert tillsammans med frukt och nötter.

Alla laktosfria produkter

Arlas sortiment av laktosfria produkter är som namnet säger helt fria från laktos och är utmärkta alternativ för alla laktosintoleranta.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör & sön: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen