Riktigt smör och riktig grädde gör maten godare, enligt proffskockarna. De laktosfria alternativen är inget undantag.

Vissa av egenskaperna hos laktosfria produkter kan till och med vara bra att utnyttja i matlagningen.

Allt går att laga med laktosfria alternativ. Laktosfria produkter har samma smakhöjande egenskaper som mejeriprodukter med laktos.

Vissa av egenskaperna hos laktosfria produkter kan till och med vara bra att utnyttja i matlagningen, säger Lotta Bäckman som är kock i Arlas provkök. Här ger hon ett par tips för dig som vill laga laktosfri mat:

Mer kryddor, mindre socker!

På grund av processen som tar bort laktos smakar laktosfri grädde något sötare än vanlig grädde. Laktosen bryts ned till två andra sockerarter som ger en lite sötare smak. Inget konstigt med det, men du kan behöva tänka på smaksättning och kryddning när du lagar laktosfri mat. Ibland får man krydda mer och ibland mindre beroende på vad det är du tillagar

Du kan behöva tänka på smaksättning och kryddning när du lagar laktosfritt.

Dessa sockerarter ger en lite sötare smak. Det gör att du kan behöva tänka på smaksättning och kryddning när du lagar laktosfritt. Ibland får man krydda mer och ibland mindre beroende på vad det är du tillagar.

När det till exempel gäller desserter kan det ibland vara lämpligt att dra ner på sockermängden. Det finns faktiskt de som väljer laktosfri mjölk i sitt kaffe för att de då får ett litet stänk av sötma utan att tillsätta socker i kaffet.

Laktosfri grädde ger desserter fin konsistens

I vispad form blir den därför mjuk och lite krämig i konsistensen, vilket gör att den passar väldigt fint att använda i desserter.

Arlas laktosfria sortiment är så kallade spegelprodukter på motsvarande produkter med laktos. Det gäller också grädden där den laktosfria varianten har sin spegelprodukt i grädde med 36 procent fetthalt.

I vispad form blir den därför mjuk och lite krämig i konsistensen, vilket gör att den passar väldigt fint att använda i desserter. Jag väljer alltid en grädde med 36 procent fetthalt i desserter som till exempel chokladmousse och krämer. Och då går det ju precis lika bra med en laktosfri.