"Kan barn dricka för mycket mjölk?"
Mjölk till förskolebarn är något som de flesta kostexperter rekommenderar, men varför? Maja Nordström, hälsospecialist inom Arla Sverige, reder ut varför det är viktigt att servera mjölk och mjölkprodukter på förskolan och skolan.
Nej, det är inget måste, men det är ett gott och enkelt sätt att få i sig flera av de vitaminer och mineraler som barn behöver få i sig varje dag.
För att det är så lätt att kombinera med andra nyttiga och sunda livsmedel. Mjölk är bara att hälla upp i ett glas och dricka eller servera till müsli och gröt. Mjölk är en ovanlig dryck eftersom den naturligt innehåller så många olika näringsämnen. Förutom kalcium innehåller mjölk naturligt även tex vitamin B12, vitamin B2 folsyra, fosfor och jod – näringsämnen som vi behöver tillföra kroppen varje dag.
Mjölk är näringstätt, vilket innebär att den ger mycket näring per kalori – och dessutom mycket näring per krona. Fem deciliter mjölk motsvarar hela det rekommenderade dagliga intaget av kalcium för ett litet barn (1-5 år) och knappt 25 procent av rekommenderat dagligt intag av vitamin D om man väljer vitamin D-berikad mjölk (mellan- eller lättmjölk).
Från två års ålder och sedan resten av livet är rekommendationen att konsumera en halv liter mager mjölk eller motsvarande mjölkprodukter per dag. De näringsämnen som finns i mjölk hittar du också i fil och yoghurt i ungefär samma halt.
Att servera mjölk till maten är ett enkelt sätt att bidra till att göra måltiden näringsmässigt komplett, särskilt för de barn och ungdomar som äter lite. Det gäller bland annat för behovet av vitamin D som tillsammans med kalcium är viktigt för skelettet. De magra mjölksorterna lätt- och mellanmjölk är enligt svensk lag berikade med vitamin D.
Det är inte bra för någon att äta eller dricka överdrivet mycket av något.
Det är tvärtom viktigt att äta lite av varje för att på så sätt uppnå en inspirerande, god och nyttig kost som innehåller allt vad kroppen behöver. Om ett barn dricker litervis med mjölk och ersätter annan mat med mjölk kan näringsintaget bli skevt.
Mjölk, fil och yoghurt, oberoende av fetthalt, ger lika mycket kalcium per deciliter: 120 milligram. 1–2 ostskivor ger ungefär lika mycket kalcium som 1 deciliter mjölk.
Innehållet av vitamin D kan skilja sig åt beroende på om produkten är vitamin D-berikad eller ej. All mellan- och lättmjölk är berikad med vitamin D, det är lagkrav i Sverige. Däremot skiljer fetthalten och därmed mängden mättat fett sig åt mellan olika mjölkprodukter.
Rekommenderat dagligt intag för barn mellan 1 och 5 år är 600 milligram, för barn mellan 6 och 9 år 700 milligram och för barn mellan 10 och 17 år 900 milligram. Tillräckligt med kalcium under uppväxten är en förutsättning för att bygga ett tätt, starkt skelett. För det behövs också vitamin D och fysisk aktivitet.
Kalcium har många funktioner i kroppen utöver att bidra till ett normalt skelett. Kalcium bidrar t.ex. även till normal muskelfunktion och till normal blodkoagulering.
Brist på kalcium hämmar normal utveckling av skelettet och kan på sikt öka risk för benskörhet.
Laktosintolerans betyder att man är känslig för laktos, mjölkens egen sockerart. Det innebär att man har brist på enzymet laktas i tunntarmen. Det är dock inte farligt för en person med laktosintolerans att få i sig laktos i små mängder. Det kan inte ge några allergiska reaktioner eller skada tarmen, men det kan förstås vara obehagligt om man är väldigt känslig för laktos. Laktosintolerans är ovanligt hos barn före skolåldern.
Komjölksallergi betyder att kroppen inte tål proteinerna i komjölk. Den som är allergisk mot komjölk måste utesluta alla mjölkprodukter. Komjölksprotein-allergi drabbar främst små barn och växer oftast bort.