Vi sökte 100 testkockar i skola och förskola för produkten Arla® Pro Grilling Cheese. Bland alla nytänkande och inspirerande recept utsågs Maria Halth på förskolan Skogsgläntan i Kil till vinnare med sin Curry och mangogryta. Under vinnarlunchen besökte vi Skogsgläntan där de belönades en hel lunchservering med produkten.

Vinnarlunchen serverades tillsammans med en fint uppdukad salladsbuffé på färgglada tallrikar. En lugn och trivsam miljö befann sig under lunchen och barnen tog flera portioner var.

Stort intresse för matlagning och hållbarhet

Maria har ett stort intresse för matlagning och hållbarhet. På förskolan Skogsgläntan i Kil jobbar hon både med temaveckor där fokuset ligger på miljö och inspirerade maträtter från olika länder, förskolan odlar kryddor ute på gården och skapar nya maträtter från gårdagens svinn. På sin fritid testar Maria ofta att laga nya rätter och har bland annat ställt upp i SM i matlagning utomhus.

Vi frågade Maria vad hon tycker om produkten.

”Grilling cheese är både smidig och lättsam att arbeta med. Det finns många möjligheter att variera produkten genom att steka, grilla och smaksätta den. Jag har flera idéer framöver där jag ska testa produkten i olika rätter, en av dem är att smaksätta och steka produkten så den får fina ränder och sedan servera den i hamburgerbröd tillsammans med grönsaker.”

Vegetariska rätter på menyn

Maria lagar mat varje dag till de 80 barnen på förskolan tillsammans med sin kökspersonal. Minst 1 gång i veckan serveras vegetariska rätter. För att få barnen ska våga smaka nya rätter och för att skapa en positiv inställning till vegetarisk mat arbetar Maria med smaksättning. Hon använder sig sällan av existerande recept utan inspireras istället av andra kök och smakar under tiden hon lagar maten.

”Hos oss är det inga problem för barnen att äta vegetariskt. Allt handlar om att smaksätta maträtten på rätt sätt så att barnen tycker det är gott. Att smaksätta behöver inte betyda att maten blir stark, utan att den är aromatisk. Genom att använda samma smaksättning till vegetariska rätter som annan mat så känner barnen ingen skillnad.”

Maria menar att många i hennes egen generation är mindre positiva till att äta vegetarisk mat och tror därför att barnen inte gillar det. Barnen påverkas mycket av de vuxnas inställning till vegetariskt mat, det handlar om att tillaga maten rätt och använda sig av smaksättning. Det är viktigt att låta barnen våga prova, det kommer alltid finnas barn som är försiktiga men på förskolan i Kil är barnen väldigt duktiga på att våga smaka maten därmed vana att äta vegetarisk mat.

Arbetar med färg och form

Under lunchen på förskolan serverar Maria alltid grönsakerna separat i färgglada skålar och på uppläggningsfat i olika nivåer. Detta skapar möjligheter för barnen att själva välja de grönsaker de tycker om. När grönsakerna ligger tillsammans i en sallad ser barnen inte vad det är och blir rädda för att prova. På förskolan Skogsgläntan i Kil uppmanas barnen att ta minst 2 grönsaker var från salladsbuffén där det finns ett stort utbud av bland annat vattenmelon, morötter och majs.

”Jag är alltid ute i matsalen och pratar med barnen och hör vad de tycker om maten, om det är något barn som inte gillar något i maten säger jag att jag tycker det är bra att de i alla fall smakar den, istället för pusha dem att de måste äta för att det är nyttigt.”

Har du några tips till andra skolkockar som vill använda sig av produkten?

”Våga prova och experimentera med smaker. Inställningen till vegetarisk mat har också en stor roll, om de vuxna inte är positiva till vegetarisk mat kommer det speglas av på barnen. Låt barnen våga smaka!”