Lyft det gröna med mejeri

Ta till några tacksamma smakkompisar för att locka fram det bästa ur restaurangkökets gröna råvaror. Med mejeriprodukter och rätt tillagning går du från gott till fantastiskt.

Djup och fyllighet

Att smör och grädde kan lyfta rätter är känt sedan länge. Detta gäller ännu mer det gröna köket. Det är framför allt fettet i mejeriprodukterna som lyfter smakerna, men även osten ger djup och fyllighet. Jämför kokt ris med en krämig risotto. Blandar du bulgur, gryn och korn med smör och citron, går rätten från att bara mätta till att bli en smakupplevelse.

Hett älskar fett

Mejeriprodukter är ett utmärkt komplement till heta råvaror. Deras fett förhöjer smakupplevelsen och exempelvis det indiska köket använder klarifierat smör, eller ghee, för att fånga upp aromer som frigörs när man hettar upp kryddblandningar. Genom att göra ett ingefärssmör får man en rundare ingefärssmak än om man bara använder råriven ingefära.

Ger kryddig balans i hjärnan

Mjölk är också det bästa sättet att lindra oönskad hetta. När det starka ämnet i chili, capsaicin, fäster vid våra smärtreceptorer får hjärnan liknande signaler som om vi bränt oss. Det kan man balansera med mjölkens protein kasein. Det lägger sig runt capsaicinmolekylerna och gör att de fäster sämre.

Smakrika tips

  1. Välj längre lagrad ost: Då maxar du smaken utan att behöva öka mängden.
  2. Ge kolhydraterna kärlek: Förhöj smak och känsla på gryn och korn genom att blanda i mejeri.
  3. Satsa på sås & röror: Det finns sällan någon förväntad sås till gröna rätter, så experimentera med såser, kalla röror och puréer för att addera smak.
  4. Brynt smör-vinägrett: En fantastisk smak- och ögonbrynshöjare som passar till mängder av gröna rätter.
  5. Vispa ett kryddigt smör: Det blir en mer aromatiskt ingrediens med rundare smak än om kryddan används för sig.