Grön och skön mättnad

Oavsett om man bygger en grön restaurangrätt med eller utan huvudprotein måste den mätta. Många gröna råvaror innehåller lite fett och protein vilket gör mejeri till ett tacksamt komplement.

Håll balansen

Grön mättnad ger ofta en skön mättnad, bara man gör rätten näringsmässigt komplett. Det gäller att balansera protein, fett och kolhydrater. Använder man gröna råvaror med naturligt lite fett och protein är det tacksamt att låta mer proteinrika mejeriprodukter ta för sig i rätten. Man kan exempelvis ha ost som huvudprotein. Använder man mer proteinrikt grönt, som baljväxter, nötter och fröer, blir mejeriingredienserna goda tillbehör.

Substitut eller protein-kombo

Även köttsubstitut kan användas som huvudprotein, men det är ingredienser som många gäster själva använder. På restaurang kan det locka mer med något som inte görs i hemmaköket.

I det gröna köket kan man också skippa huvudproteinet och låta alla ingredienser mer jämbördigt stå för den mättande näringen. Kombinera gärna olika proteinkällor när du komponerar.

Skön variation

Kocken och kursledaren för Arlas storköksutbildning, Claes Hasselhuhn, brukar tipsa om att skapa mättnad med variation: ”Grillad portabello eller fisk kan ge en skönare mättnad än entrecote, men det ena utesluter inte det andra. Man kan jobba med flera rätter och olika mängder. Med olika texturer blir rätterna dessutom mer kompletta”, säger han.

Fett, potatis och nya ”falukorven”

Mättande fett kan man få från exempelvis mejeriprodukter, majonnäs, avokado och nötter. Ägg är en annan mättande ingrediens som passar till det mesta i det gröna köket och som kan tillagas på en mängd sätt. Det samma gäller potatis och övriga rotfrukter som gjort come back i det nordiska köket. Rotsellerin kallas ibland för Sveriges nya falukorv. Rotfrukterna har alla lite olika egenskaper och ger god variation i ditt gröna kök.

Lätt att lyckas med ost

Vill man ha mejeri som huvudprotein kan man alltid välja ost. Det kan exempelvis vara Arla® Pro Vitost, som är lika god kall som gratinerad, eller paneer i en kryddig gryta. Arla® Pro Grilling Cheese är en annan mångsidig ost som du enkelt friterar, steker, grillar, bakar i ugn eller kokar. Du kryddar den själv vilket gör att den kan få i princip vilken smak du vill.

Ost passar också utmärkt som tillbehör. Även i liten dos tillför osten smak och mättnad i alla typer av gröna rätter, sallader och röror.

Ge kolhydraterna kärlek

Ge gärna lite extra kärlek till kolhydraterna. Gör dem mer mättande och goda med kryddor, vinägrett, smör, ost eller andra smak eller proteinförstärkare. Addera fetaost till rostade morötter och gör en potatissallad eller biffar av palsternackan.

Mätta med sås och röror

Såser och röror ger inte bara smak. Med fylliga baser som turkisk yoghurt och Keso® Cottage cheese skapar du enkelt mättande tillbehör. Med matigare dressingar och toppings kan du också göra dina sallader till mer kompletta rätter.