Balansera med syra

Här får du koll på olika syrade produkter och deras egenskaper.

Syrade mejeriprodukter ger både svalka och godare hetta, krämighet och frisk fräschör. Här får du koll på de olika produkterna och deras egenskaper. Vilka passar i kokande grytor, på heta pizzor eller i kalla såser? Syraguiden har alla svar.

Alla små bakterie-individer bidrar

Det är syrningskulturen och mjölkens fett- och proteinhalt som avgör vilken syra, konsistens och smak slutprodukten får. När mjölksyrabakterierna omvandlar laktosen i mjölken till mjölksyra sänks pH-värdet till cirka 4,5. Mjölkens proteiner och fett bildar ett nätverk som i sin tur ger konsistensen. Eftersom alla bakterier är egna små individer bidrar de med smak, konsistens och syra på olika sätt. Dessutom trivs de bäst vid den temperatur de är anpassade till.

Här i Norden har vi traditionellt använt bakteriekulturer som mår bäst under sommaren (i cirka 20 grader) då korna ger mycket mjölk. Den smaken kan man känna i klassiska svenska produkter som exempelvis mjölk och grädde.

Ladda ner syraguiden som PDF

Arla® Pro Smetana laktosfri 42 %

Smetana är en syrad gourmetgrädde med hög fetthalt. Den bidrar med fyllighet och rund karaktär samt ger en lyxig känsla. Använd som tillbehör till förrätter, grytor och soppor.

Smetana adderar syra och struktur till varma såser och är perfekt att blanka av en sås med i stället för smör. Funkar också mycket bra i puréer och grönsakskrämer, kalla dippar och röror.

Arla® Pro Lätt crème fraiche 13 %

En crème fraiche med låg fetthalt som passar i både varma och kalla rätter. Förhöjer smaken och ger en len och krämig konsistens utan redning. Den adderar syra till både varma och kalla såser. Bra stabilitet över tid, håller ihop oavsett hur länge man rör den.

Arla® Pro Crème fraiche 32 %

En tjock, krämig klassisk crème fraiche med mild och syrlig smak. Den blir lös när den rörs och fast när den vispas. Används med fördel i grytor, soppor, såser, puréer och krämer. Den adderar syra till både varma och kalla såser och röror. Balanserar upp sötman i desserter med sin fräscha syra. Finns även som ekologisk och laktosfri.

Arla Ko® Gräddfil 12 %

Grädd¬filen är krämig och lätt med en frisk smak och spritsig syra. Den är utmärkt som naturellt tillbehör och som bas i kalla såser och dressingar. Med sin fräscha syra mildrar den hettan från kryddstarka rätter. Finns även som ekologisk och laktosfri.

Arla® Pro Kesella® Kvarg 10 %

En färskost med mild syra och lite sträv smak som passar till allt från smörgåsar och krämiga röror till bakning och fyllningar i varma rätter. Gör sig utmärkt i bakverk som cheesecake och till frosting.

Arla® Pro Grekisk yoghurt 10 %

Den grekiska syrakulturen ger en mild syra och gräddigt krämig konsistens. Yoghurten passar bra i kalla såser, röror och desserter. Fungerar bra i frysta parfaiter och glass, söta krämer och fyllningar. Den är också mycket god som dessert och som lyxigt mellanmål med frukt och nötter.

Arla® Pro Turkisk yoghurt 10 %

En krämig och len yoghurt med mild och fyllig smak. Den är tunnare och syrligare än vår grekiska variant och passar perfekt som ett fräscht tillbehör till kryddstarka grytor och soppor. Används också med fördel som bas i kalla såser och röror och kan röras ner i en varm sås precis innan servering. Finns även som ekologisk och laktosfri.