Öka omsättningen med Nordic Plus

Här hittar du 4 smarta och enkla sätt att tänka och arbeta på som höjer omsättningen, bara genom att utnyttja sådant som du redan har.

Vi nordbor har en historia av att göra det mesta av det vi har. Ett omväxlande klimat har inte minst gjort oss till proffs inom fermentering och rökt mat. Och det är precis vad Nordic Plus handlar om, små saker som gör stor skillnad.

Tanken med Nordic Plus är att du ska kunna ta ut ett högre pris utan att din råvarukostnad ska springa iväg. Tricket är att utgå från vad du gör idag, men genom små förändringar få det att upplevas som intressantare, modernare och lite mer premium. Det kan man göra på några olika sätt.

2. Uttnyttja fondens alla skikt

När du ändå kokar din egen fond till din sås, se till att använd den till max. Den innehåller tre viktiga ingredienser: fondvätskan, fettet och bottensatsen.

Genom att låta fonden vila i kylen (helst över natten) skiktar den sig och du kan enkelt särskilja de olika delarna för att hitta ekonomisk vinning i dem alla. Använd en stor genomskinlig kantin för att tydligt se lagren.

3 sätt att använda din fond

  1. Högst upp hittar du fettlocket. Detta kan du enkelt skumma av och använda i såser eller andra rätter. Fettet kan även användas för att konservera. Genom att smaksätta fettet med till exempel rosmarin, vitlök och citronskal ändrar du enkelt smakbilden av din sås. 
  2. I mitten av kantinen hittar du fondvätskan. Fonden använder du som tänkt och blir det över går den utmärkt att frysa. Gör gärna lite extra så slipper du onödigt många moment i köket vid ett senare tillfälle.
  3. Längst ned i byttan lägger sig bottensatsen. Det som smaksatt fonden men tyvärr ofta slängs bort. Om du har putsat dina grönsaker och ingredienser innan de åkte ner i fonden så kan du nu använda dessa i andra såser och puréer. De innehåller nämligen massvis med smak.

4. Crème double x3 - Gräddsås med kvalitet

Höj kvalitén på dina gräddsåser genom att ge själva grädden lite mer tid. Genom att jobba med crème double på tre olika sätt kan du både lyfta din sås samt spara tid i köket.

Klassiskt vis

Koka grädden på medeltemperatur så att du alltid har kontroll över tjocklek och smak. Syftet är att koka bort onödig vätska för att få fram både smak och konsistens. Oavsett vilken sås du ska göra är tekniken densamma, anpassa dock tiden efter vilken konsistens du är ute efter.

Rostad grädde

Genom att koka din crème double i ett bleck i ugnen får du fram en fantastiskt god smak. Rosta på ca 160 grader tills grädden får en karamelliserad yta. När ytan dykt upp rör du ner den i grädden och upprepar samma metod när nästa yta syns. Låt grädden rostas tills du har den smak och konsistens du vill ha. Ett tillagningssätt som sköter sig självt och frigör tid för annat. Resultatet blir en supergod sås som passar perfekt till bland annat primörer!

Rostad grädde med skrov

Använd samma rost-teknik som ovan men addera t ex fisk- eller kycklingskrov. Ett smart sätt att använda sånt som man ofta annars gör sig av med. Grädden får en fantastisk smak.