Så bygger du en grön & vinstdrivande rätt

Här får du tips på hur du bygger gröna och lönsamma rätter som dina gäster kommer att uppskatta.

En grön rätt förväntas idag hålla lika hög kvalitet som en med kött. Tänk därför på samma sätt kring struktur, temperatur, näringsinnehåll och självklart syra, sötma, sälta och beska. En smart byggsten för att tillföra smak, fett och protein är mejeriprodukter. Något som dessutom gör sig utmärkt i krämer och puréer.

7 tips för att bygga en grön rätt som säljer

 1. Jobba efter säsong - Då är grönsaker och rotfrukter både godast och billigast.
 2. Ta reda på dina gästers favoriter - Rotselleri och spetskål är två råvaror som alltid går hem. Rotsellerin kallas ibland landets nya falukorv och har extra stor igenkänningsfaktor hos gästerna.
 3. Bind ihop din rätt - Eftersom det inte finns någon klassisk sås till gröna rätter är krämer, puréer och vinägretter smarta sätt att göra din rätt komplett. Tänk på att det ena inte utesluter det andra.
 4. Ha ett säljande namn - Ord som grillat, BBQ eller cajun på menyn ökar försäljningen av gröna rätter. Framförallt hos män. Så med en härlig glaze eller rub kommer du långt.
 5. Huvudråvara eller inte - Fundera över om du behöver ha en huvudråvara eller inte till din gröna rätt. Ofta blir din rätt mer intressant och enklare att komponera om du jobbar med flera olika grönsaker, rotfrukter, gryn och såser.
 6. Variera mera - Till skillnad från en bra köttbit tröttnar man relativt snabbt på en grönsak eller rotfrukt. Därför kräver gröna rätter lite mer variation, både när det kommer till smak och textur.
 7. Undvik fettfällan - Det blir lätt att man adderar lite extra fett i gröna rätter för att kunderna ska bli mätta. Men tänk istället mer protein. På så sätt kan du undvika för feta rätter utan att tappa mättnadskänslan.

Mejeri och gröna rätter går hand i hand

Mejeriprodukter är grönsakerna bästa vän och har en given plats i kockarnas gröna matlagning. Eftersom råvarorna i en grön rätt naturligt innehåller väldigt lite fett och protein blir mejeriprodukter extra viktigt.

Proteinkällor som ost och matyoghurt går att addera till nästan vilken grön rätt som helst. Dessutom tenderar du att öka försäljningen av dina grönsaker och rotfrukter genom att t.ex. toppas med ost. Det handlar om att servera en rätt som näringsmässigt håller en hög nivå, men inte snålar på godsakerna.

– Mejeri är bra eftersom det ger såväl smak som fett och protein. Det kan annars vara svårt i rätter med bara grönsaker. När vi lagar grönt tänker vi på samma sätt som vid annan matlagning; det ska vara olika konsistenser, smaker och bra näringsinnehåll, påpekar kockarna.

4 fördelar med mejeri i gröna rätter

 1. Smak - Att smör och grädde lyfter vilken rätt som helst vet alla. Inte minst gröna rätter. Med hjälp av fett från mejeriprodukter kan du höja smakerna och balansera upp din tallrik. Utöver grädde och smör är framför allt osten en vinnande komponent. Smakrik och enormt uppskattad.
 2. Mättnad - Ett av orosmomenten kring gröna rätter är att de inte ska mätta. En lösning på detta är mejeriprodukter med hög proteinhalt. Blanda gärna flera produkter med varandra för att vara säker på att dina rätter mättar ordentligt.
 3. Sås - Eftersom det inte finns någon förväntad sås till gröna rätter skapas fler möjligheter till att testa nytt och experimentera. Jobba gärna mer med puréer och krämer. Tillbehör som dessutom mår extra bra av lite brynt smör.
 4. Ökar försäljningen - En ostgratinerad spetskål är svårt att tacka nej till. Med hjälp av mejeriprodukter kan du lyfta dina gröna rätter på menyn och därmed skapa nya storsäljare.