I ett hölje av krispig choklad finns en inkapslad tryffel. Höljet är fryssprayat med choklad. Allt på bilden är olika texturer av choklad.

Svartvinbärspralin med krispigt skal

Recept av Conrad Tyrsén

I ett hölje av krispig choklad finns en inkapslad tryffel. Höljet är fryssprayat med choklad. Allt på bilden är olika texturer av choklad.

Gör så här

  • Spraychoklad:

    • Slå kakaofettet över chokladen. Blanda.
  • Chokladskal:

    • Lägg kakaonibs i botten på pralinformar. Spraya formarna med den tempererade spraychokladen så att kakaonibsen ligger kvar.
    • Gjut skalen med chokladen så att det blir ett lager med 1 mm tjock choklad runt hela formarna.
  • Svartvinbärsmarmelad:

    • Koka upp svartvinbärspuré, glykos och citronsaft med 200 g socker.
    • Blanda resterande mängd socker med pektin. Blanda vodka och citronsyra.
    • Tillsätt socker och pektin till purén när den kokar. Koka blandningen till 106°, blanda i vodkablandningen. Häll marmeladen i en ugnsfast form. Låt vila ett dygn i kyl.
  • Tryffel:

    • Koka upp grädde, smör, puréer, glykos och socker.
    • Slå över chokladen i tre omgångar, mixa samtidigt försiktigt med stavmixer så att inte luft slås in i tryffeln. Skapa en emulsion och mixa i vodkan försiktigt så att emulsionen behålls.
  • Montering:

    • Fyll de krispiga pralinskalen till hälften med tryffel. Lägg på ett tunt lager med svartvinbärsmarmelad. Fyll upp skalen med tryffeln.
    • Låt vila till nästa dag och locka pralinerna.
    • Slå ut pralinerna. Ställ i frys 2–3 min innan de sprayas med spraychoklad, som ej behöver vara tempererad.