Den smörbakade rotsellerin kan med fördel lagas dagen innan. Skär upp i skivor och halstra vid servering. Det är gott att strö på lite vällagrad Svecia över den rostade potatisen mot slutet av tillagningen. Det vispade färskostsmöret med vitlök och timjan får en extra fin smak av rosépeppar.

Helbakad rotselleri med rostad potatis och vispat färskostsmör

Den smörbakade rotsellerin kan med fördel lagas dagen innan. Skär upp i skivor och halstra vid servering. Det är gott att strö på lite vällagrad Svecia över den rostade potatisen mot slutet av tillagningen. Det vispade färskostsmöret med vitlök och timjan får en extra fin smak av rosépeppar.

Gör så här

    • Tvätta och skrubba rotsellerin väl. Bred smöret runt om hela rotsellerin. Baka i ugn till en innertemperatur på 96°, ca 2 tim. Låt svalna och skär i skivor.
    • Dela ev potatisen. Lägg i bleck och blanda med smör-&rapsolja, salta och peppra. Rosta i ugn på 200° ca 25 min. Strö över osten mot slutet av tillagningen och rosta lite till. Strö över persilja vid servering.
    • Vispa smöret mjukt. Tillsätt färskosten och vispa vitt och fluffigt. Tillsätt finriven vitlök, timjan, rosépeppar, salt och peppar. Förvara i kylen och ta fram ca 10 min innan servering.
    • Halstra rotselleriskivorna till fin färg och salta. Servera med rostad potatis och vispat färskostsmör.