En dessert som snabbt läggs ihop vid servering då alla delar kan förberedas. Den ger ett elegant och stilrent intryck med flera smaker och konsistenser.

Bakelse på rostad grädde, chokladkola och mandelmaräng med yoghurt- och tranbärssorbet

Recept av Isabella Vestergren

En dessert som snabbt läggs ihop vid servering då alla delar kan förberedas. Den ger ett elegant och stilrent intryck med flera smaker och konsistenser.

Gör så här

  • Mandelmaräng:

    • Mixa mandel och dinkelflingor. Tillsätt mandelmassa och mjölk, mixa till en grovkornig massa.
    • Vispa upp äggvitan och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en fluffig maräng.
    • Blanda ner lite av marängen i mandelmassan. Vänd sedan ner massan i marängen och smaksätt med salt.
    • Stryk ut ca 2 cm tjockt på silpatmatta. Baka av i ugn på 180° 8–10 min.
    • Låt svalna och stansa ut bottnar till bakelserna, bryt resten i små bitar.
  • Rostad grädde:

    • Häll grädden i ett lagom stort bleck så att grädden fyller upp ca 2 cm.
    • Rosta i ugnen på 160° ca 1 tim, rör om då och då.
  • Pannacotta med rostad grädde:

    • Blanda gelatinpulver och vatten. Låt stå tills det satt sig.
    • Koka upp den rostade grädden, mjölk, kaffe och socker. Rör ner gelatinmassan och mixa till en slät smet. Låt kallna i isbad, rör om då och då. Pannacottan ska stelna till en krämig konsistens.
    • Fyll upp en spritspåse.
  • Chokladkola:

    • Smält chokladen. Koka upp grädden och blanda med chokladen.
    • Koka socker, vatten och glykos till 130°.
    • Rör ner chokladganachen i sockerlagen och fortsätt koka under omrörning till 102°.
    • Häll chokladkolan i en bunke och låt svalna. Fyll upp en spritspåse.
  • Italiensk maräng:

    • Vispa äggvitan fluffig.
    • Koka vatten och socker till 121°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa till en fast och glansig maräng.
    • Fyll upp en spritspåse med tyll.
  • Yoghurt- och tranbärssorbet:

    • Koka upp vatten och socker till en lag, låt svalna.
    • Rör ner puré och yoghurt i sockerlagen. Låt frysa helt.
    • Kör i Pacojet vid servering
  • Montering och dekoration:

    • Fyll bakelseformar i silikon till hälften med pannacotta. Spritsa i chokladkola till en interiör. Fyll med mer pannacotta och lägg till sist på en mandelmarängbotten. Frys.
    • Plocka de frysta bakelserna ur formarna och spreja med chokladspray.
    • Placera bakelserna mitt på desserttallrikar. Spritsa några toppar chokladkola och italiensk maräng på tallrikarna.
    • Lägg bitar av mandelmaräng och hackad mandel på tallrikarna där sorbeten ska placeras. Lägg ut några tranbär och dekorera med örter. Ägga en sked sorbet och placera på maräng- och mandelhacket. Avsluta med en chokladdekor.