Sommarens smak - Rhizomer

Inom ramen för Årets Smak kommer vi att under året tillsammans titta lite närmare på fyra grupper av råvaror som skapar olika typer av heta smakupplevelser. Nu har turen kommit till rhizomer.

Olika rhizomer

Mejeri och rhizomer

Ingefära

Ingefära har uppskattats för sin smak och för sina påstådda hälsoegenskaper. Idag är färsk ingefära en vanligt förekommande ingrediens i många svenska hem och går att hitta i de flesta matbutiker.

Ingefära har en tydlig stark, blommig och unik smak som bidrar med både hetta och friskhet. Den är en grundläggande smaksättare i många asiatiska rätter. I Indien är det vanligt att man infuserar ghee (klarifierat smör) med ingefära vilket ger en smakrik produkt med många olika användningsområden.

I Kina använder man juicen från ingefäran för att skapa Jiang Zhuang Nai, en mjölkbaserad dessert, där ingefäran både sätter smak och får mjölken att tjockna till puddingkonsistens. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna för hur man kan kombinera ingefära och mejeriprodukter för att lyfta och skapa smakupplevelser.

Galangal

Lite slarvigt kan man kalla galangal ingefärans kusin. Men oftast äter man inte galangal på samma sätt som ingefära. Galangal är en stapelvara i det thailändska köket och den nyttjas oftast som en smaksättare som man sedan tar bort från rätten eller så mortlar man den och använder den som en ingrediens i tillverkning av olika currysorter.

Smakmässigt är den inte lika stark som ingefära och påminner om tall, kryddnejlika och citron. Galangal är en av de smaksättande ingredienserna i den franska likören Chartreuse. Galangal passar bra tillsammans med citrongräs och just den smakkombinationen gör sig bra i exempelvis en enkel smörsås.

Bästa smakkombinationen
Basilika, gin, lagerblad, citrongräs, körsbär, pomelo, saffran, honung, blåbär

Bra smakkombination
Kanel, muskot, koriander, fänkål, gurkmeja, kantarell, epazote, oregano, kryddpeppar, banan, nätmelon, absinthe, plommon

Gurkmeja

Till skillnad från sina släktingar galangal och ingefära är gurkmejan mildare och har en aromatisk smak med jordiga och varma mysktoner. Den är kryddig och bitter till smaken och med inslag av ingefära och apelsin.

Gurkmeja innehåller ämnet kurkumin som anses vara hälsobringande och agerar bland annat som en antioxidant. Då detta ämne inte är vattenlösligt utan endast löser sig i fett lämpar det sig väl att använda mejeriprodukter som smör och grädde tillsammans med gurkmeja.

Bästa smakkombinationen
Oregano, rosmarin, basilika, anis, kokos, pekannötter, stjärnanis, timjan, salvia, citronverbena

Bra smakkombination
Fänkål, galangal, kryddpeppar, svartpeppar*, koriander, saffran, kardemumma, pepparmynta, kamomill, mint, svartvinbär, grapefrukt, ingefära, blomkål