JIMMI BERÄTTAR OM SIN RÄTT

Isbergssallad med rostade solrosfrön, ljummet getostskum, picklad jalapeño och vindruvor

– Isbergssallad har fin frasighet och är superhärlig när den är i säsong. Den smakar inte så mycket, utan står mer för rättens fräschör med en hint av beska. Därför har jag kombinerat isbergssallad med ett smakrikt yoghurt- och getostskum, skivad vindruva och picklad jalapeno. Jag har även på ett crust av panko, solrosfrön och brynt smör. En dressing med honung och citron binder ihop rätten. Skummet serverar jag ljummet och jag har valt en mild getost som inte tar över de andra smakerna, utan harmoniserar med sötman från vindruvor och honungen i dressingen. När jag ska göra en komplett rätt är det viktigt att alla texturer är med – frasighet, krispigt, krämigt, såsigt, mjukt och segt. I den här rätten ger yoghurten krämighet och tillför mild mejerisyra, medan isbergssallad och crusten står för frasighet och krispighet. Tillsammans gör dessa texturer underverk.

Gå till receptet

Hur var det att vara med i Smakrådet?

Det var kul och lärorikt. Framförallt var det spännande att ta del av undersökningarna och se vilka råvaror, smaker och tekniker kockar från andra delar av världen jobbar med.

Jimmi tipsar!

Ett rostad pankocrust är ett enkelt sätt att få in frasigt i en rätt. Crustet håller sig frasigt länge och går att smaksätta på olika sätt, till exempel med citronzest. Det är supergott som topping och strö det gärna över en majonnäs för att få kontrasterna mellan fett och frasigt. Man kan också jobba med olika texturer genom att tillaga samma råvara på olika vis, till exempel servera en jordärtskocka som kräm, chips, syltad och rå, men isa gärna den råa jordärtskockan så den får fint tuggmotstånd. Jag vill även tipsa om att frysa osten innan den ska rivas – hård ost går lättare att riva!