Sedan slutet av 1800-talet har Falbygdens Ost skapat smaker utöver det vanliga och en sak är säker: god ost kräver sin tid. Så i lugn och ro får hårdostar långsamt lagras och förädlas för att utveckla sina karaktärer. Resultatet blir svensk kvalitetsost i klassiska smaker som Herrgård®, Grevé®, Svecia och Präst®.
De fyra svenska ostklassikerna räknas alla som nationalklenoder. Deras skiftande historia spänner från medeltiden fram till 1960-talet, men en sak har de alla gemensamt - de får bara göras i Sverige och endast på svensk mjölk.
Falbygdens Svecia
En vällagrad ost med stark och mustig smak. Texturen är grynpipig med tydliga kristaller. Smakar bäst något rumstempererad och kan med fördel ätas i större bitar som en del av en ostbricka.
Falbygdens Herrgård®
Den perfekta smörgåsosten med söta toner som ger antydan till nötighet. Lång eftersmak med inslag av både smörkola och hasselnöt. En rundpipig ost med stora hål där små saltkristaller uppstår.
Falbygdens Grevé®
En ostfavorit med en söt och nötig smak som är kraftfull med antydan till en viss beska. Osten är rundpipig och det går ibland att se kristaller och vätska (så kallade utfällningar) i dess stora hål.
Falbygdens Präst®
Ett säkert val för den som gillar vällagrade ostar. Smaken är ren och stark med viss nötighet och tydlig sälta. Texturen är grynpipig med knastrande kristaller. En ost som lagrats under stor omsorg.