image

Vitmögelost

Krämiga vitmögelostar lyfter både matigare smörgåsar och menyns desserter. De flesta ostar görs på komjölk och med vitmögelkulturen Penicillium camemberti. Möglet växer till sig på ytan och ostarna mognar utifrån och in, oftast mellan 4–9 veckor. Sedan är det bara kökets fantasi som sätter gränserna.

Brie

Osten har tillverkats sedan medeltiden och har fått sitt namn av det historiska området Brie öster om Paris. I ett kloster i staden Meux gjorde munkarna den första Brie de Meaux. I dag finns många olika sorters Brieostar och de är älskade i stora delar av världen. 

Smak och karaktär

Brieostarna är täckta av ett fint lager vitmögel och har en ljust gul snittyta med en svag ton av grått. De är gräddigt krämiga och smaken har även inslag av champinjon. Brie som görs på opastöriserad mjölk, exempelvis Brie de Meaux, har en lite mustigare, nötigare smak och en lätt ladugårdslik doft.

Castello® Creamy White har en friskt syrlig doft med tydligt inslag av honung och sommaräng och med toner av grädde, yoghurt och mörk choklad. Skalet är matt vitt och så tunt att det smälter i munnen. Snittytan är krämvit och konsistensen lent krämig. Smaken är fyllig med tydlig syrlighet och aningen beska. Eftersmaken är lång, mild och balanserad. 

Gott att servera till  

Ostarna är både skivbara och bredbara och passar fint i baguetter, croissanter och på lyxigare smörgåsar. De är goda som garnityr i en svampsoppa, som skivade i sallader och givetvis på ostbrickan. Servera med exempelvis nötter, päron, plommon eller persikor. Ostarna är även läckra som bakade. Ugnsbaka exempelvis Castello® Creamy White med björnbär och mynta och toppa med en ringlande lakritssås. Eller baka med pekannötter, fikon och sirap. Castello® Creamy White är också god som fyllning i söta minipiroger och dessertpajer och den ger också en lyxig känsla i krämiga varmrätter. 

Brie har många smaktoner och man kan rekommendera flera typer av viner till, exempelvis fruktiga röda viner med mycket bär, som Pinot Noir. En Chardonnay, en lagom torr Riesling eller ett torrare mousserande vin är också gott till.

Krönt till ostarnas konung

Enligt sägnen ska redan den franske regenten Karl den store ha fattat tycke för Brie de Meaux och bett om regelbunden leverans till sitt hov i Aachen. Tusen år senare, 1814–1815, hölls Wienkongressen och där utropades Brie de Meaux till ostarnas konung. Kongressens egentliga syfte var att dra upp Europas gränser efter Napoleonkrigen, men den franske diplomaten Talleyrand passade även på att framhålla Brie som världens främsta ost. Påståendet ifrågasattes och ett 60-tal ostar från de deltagande länderna skickades efter för bedömning. Brie de Meaux gick segrande ur den striden.

Flera moment görs för hand enligt traditionella metoder, vilket resulterar i det tunna, vita och goda skalet.

Omtyckt världen runt

På 1900-talet blev Brie de Meaux en ursprungsskyddad ost som bara får göras av opastöriserad komjölk i vissa områden av regionen Île-de-France. Men merparten av Brieostarna görs i dag av pastöriserad mjölk och tillverkas på många håll i världen, bland annat i Australien, USA, Brasilien och inte minst i Danmark. Där har Castello haft vitmögelostar som en av sina specialiteter sedan starten 1893. Castello® White var den första ost som grundaren och ostmästaren Rasmus Tholstrup utvecklade och Creamy White är en lite extra krämig variant. Flera moment görs för hand enligt traditionella metoder, vilket resulterar i det tunna, vita och goda skalet. Castellos olika vitmögelostar är omtyckta exportvaror som säljs även i övriga Europa och i USA.

Våra ostar

Castello® Organic Brie 28% 1000 g
Castello® Creamy Brie 34% 1 kg
Castello® Creamy White 39% 500 g
Riches Monts Brie de Meaux opast 2960 g
Saint Benoit Brie Fransk 3120 g
Saint Benoit Brie Fransk 1000 g
Falbygdens® Rekommenderar Brie du Grand Père 3120 g

Camembert
Brillat Savarin