Svenska Gastronomipriset är ett årligt event som bygger på en omröstning bland kockar, konditorer, servitörer, sommelierer och bartenders i Sverige. Priset är en hyllning till restaurangvärldens mest lysande stjärnor.

Under ceremonin presenteras ett antal priser där branschen själv får rösta. Drygt hundra av de mest namnkunniga kockarna i Sverige röstar på de kockar och krogar som de tycker är bäst i Sverige. I tävlingen finns ingen extern jury, utan det är kockar, konditorer, servitörer och sommelierer som nominerar och röstar på de kollegor som de anser är bäst.

Svenska Gastronomipriset ägs och drivs av Restaurangvärlden. Restaurangvärlden har utsett Kockarnas Kock sedan början på 90-talet men i övrigt är det många nyinstiftade priser. Arla sponsrar kategorin Kockarnas Kock där vinnaren röstas fram av Sveriges kockelit. Ett pris som slår extra högt i restaurangvärlden då det är kollegorna som röstat fram vinnaren.

Från 2023 har det även tillkommit en ny kategori som Arla sponsrar, och det är Årets Förebild. Det är en kategori där branschen själva får välja ut vilket person de tycker har utmärkt sig genom ett extra stort engagemang för jämlikhet, utbildning och ledarskap i restaurangbranschen.

Mer om Svenska Gastronomipriset

Arla och Svenska Gastronomipriset

Arla är stolt huvudpartner till Svenska Gastronomipriset och kategorierna Kockarnas Kock och Årets Förebild. Genom sponsorskapet vill Arla uppmärksamma professionella branschförebilder som inspirerar B2B och lyfta och hylla restaurangvärldens mest lysande stjärnor.