Så fungerar tävlingen

Arla Guldko är en tävling som sprider matglädje till små och stora och ger kockar landet över möjlighet att sprida matkunskap och bidra med goda exempel. Anmäl ditt team redan idag!

Arla Guldko är en prestigefylld tävling som sprider matglädje och ger kockar inom förskola, skola och seniorboende möjligheten att visa upp sin talang. I år koras Årets Frukostlyft, Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Bästa Seniormatglädje och Årets Guldstjärna.

Ge ditt team en fantastisk möjlighet

Genom tävlingen skapas sammanhållning och motivation samtidigt som ni stärker ert varumärke och bidrar till att höja matnivån i offentliga kök. Vinnarna belönas med den exklusiva Arla Guldko-statyetten, ett diplom och ett generöst utbildningsstipendium på 30 000 kr. 

Tävlingsprocessen

1. Anmälningsperiod

Under anmälningsperioden kan du skicka in ditt tävlingsbidrag i de fyra kategorierna:

  • Bästa Matglädjeförskola
  • Bästa Matglädjeskola
  • Bästa Seniormatglädje​
  • Årets Frukostlyft

Och nominera Årets Guldstjärna

2. Juryarbetet

Juryn påbörjar det omfattande arbetet med att granska alla bidrag utifrån bedömningskriterier och utser semifinalister i varje kategori.​ Utifrån semifinalisterna koras tre finalister i de fyra kategorierna. ​

Finalisterna får oanmälda besök av juryn, och efter det sker utnämningen av vinnarna.​

Nomineringar för Årets Guldstjärna granskas av juryn och tre finalister väljs ut. Tidigare Arla Guldko-vinnare röstar fram Årets Guldstjärna som presenteras på galan.​

3. Arla Guldko-galan

Vinnarna förblir hemliga fram till Guldko-galan som hålls i Stockholm där vinnarna hyllas på scen. ​

Galan är en kunskapsfylld dag som bjuder på inspirerande föreläsningar och möjliget att nätverka. Finalisterna bjuds på resa och boende på hotell i Stockholm. 

De 5 kategorierna i Arla Guldko

1. Årets Frukostlyft

Årets Frukostlyft delas ut till en skola som genom att ha infört eller förbättrat frukostservering har ökat elevernas trivsel och skapat bättre förutsättningar för dem att ta till sig undervisningen. 

Vad juryn bedömer

I Årets Frukostlyft tittar vi på den förändring skolan genomfört för att förbättra och främja elevernas frukostätande. Det kan vara att skolan under det senaste året börjat med frukostservering, men det kan också vara en förbättring av befintlig frukostservering. I den här kategorin kan vinnaren bli en skola som har gjort en liten förändring men som fått stort genomslag.  

  • Juryn tittar på hur tillgänglig frukosten är för eleverna, om utbudet på frukostserveringen är varierat och ger möjlighet att tillgodose olika smaker samt om skolan erbjuder en näringsrik och balanserad måltid.
  • En viktig del i bedömningen är hur köket arbetar resursklokt och hållbart till exempel att råvaror väljs utifrån säsong samt vilka insatser som görs för att minska matsvinnet.
  • Juryn bedömer också hur man skapar en lugn och trivsam frukostmiljö där frukosten presenteras på ett tilltalande sätt och där personalen samverkar med gästerna.
  • Dessutom bedöms hur organisationen har ett helhetstänk kring matpedagogiken där frukosten spelar en viktig roll och att frukostansvariga får stöttning från ledning och lärare för att lyckas och för att skapa en sammanhållen matupplevelse.

2. Bästa Matglädjeförskola

Tävlingskategorin är öppen för alla typer av förskolor som jobbar för att ge barnen en matglad och hållbar start i livet. Vi söker förskolor där maten som serveras är omtyckt, har lågt klimatavtryck i förhållande till näringsinnehållet, men samtidigt lätt att laga till en rimlig kostnad. Helt enkelt förskolor där måltiden mättar magen men samtidigt gör barnen hungriga på nya matupplevelser. 

Vad juryn bedömer

När vi bedömer Bästa Matglädjeskola ser vi till helheten där matglädje som gör skillnad spelar en central roll. Kvaliteten på maten är i fokus, men också hur köket planerar sina menyer för att säkerställa en varierad och näringsrik kost samt vilken hänsyn som tas till näringsrekommendationerna i relation till menyns Co2-påverkan.

  • En viktig del i bedömningen är hur köket arbetar resursklokt och hållbart till exempel att råvaror väljs utifrån säsong samt vilka insatser som görs för att minska matsvinnet. 
  • Juryn bedömer även hur måltidspersonalen stimulerar gästernas mat- och smaksinne såsom hur maten presenteras, att det finns en attraktiv och trevlig atmosfär runt måltiderna samt hur man samverkar med gästerna.
  • Dessutom värderas organisationens helhetsperspektiv kring matupplevelsen.

3. Bästa Matglädjeskola

Tävlingskategorin är öppen för alla grundskolor och gymnasier som satsar på matglädje. Vi söker skolrestauranger där maten som serveras är omtyckt, har lågt klimatavtryck i förhållande till näringsinnehållet, men samtidigt lätt att laga till en rimlig kostnad. Vi vill lyfta exempel där måltiderna ger nya smakupplevelser, kraft till lärande och där köket är en naturlig del av skolans verksamhet. 

Vad juryn bedömer

När vi bedömer Bästa Matglädjeskola ser vi till helheten där matglädje som gör skillnad spelar en central roll. Kvaliteten på maten är i fokus, men också hur köket planerar sina menyer för att säkerställa en varierad och näringsrik kost samt vilken hänsyn som tas till näringsrekommendationerna i relation till menyns Co2-påverkan.

  • En viktig del i bedömningen är hur köket arbetar resursklokt och hållbart till exempel att råvaror väljs utifrån säsong samt vilka insatser som görs för att minska matsvinnet. 
  • Juryn bedömer hur köket skapar en attraktiv och trivsam måltidsmiljö till exempel om maten presenteras på ett tilltalande sätt och om köket samverkar aktivt med gästerna.
  • Ett annat viktigt perspektiv som bedöms är att eleverna ges tillräckligt med tid för att njuta av sin måltid i en avslappnad miljö.
  • Juryn ser också utanför lunch och tittar på om fler måltidstillfällen erbjuds, såsom frukost och mellanmål, för att tillgodose gästernas behov och ge dem möjlighet att äta regelbundet under hela dagen.
  • Dessutom värderas organisationens helhetsperspektiv kring matupplevelsen

4. Bästa Seniormatglädje

Tävlingskategorin är öppen för alla äldreboenden som satsar på matglädje som gör skillnad. Vi söker seniorrestauranger och äldreboenden där goda måltider skapas med fokus på kvalitet, hållbarhet och trivsel samt att det finns en rutin där köket och äldreomsorgen samarbetar och tillsammans för att bidra till fina måltidsupplevelser. 

Vad juryn bedömer 

Kategorin Bästa Seniormatglädje skiljer sig något från de andra kategorierna då maten ofta kommer ifrån ett tillverkningskök men serveras av vårdpersonal. Därför är det extra viktigt i bedömningen i den här kategorin att det finns ett aktivt samarbete mellan köket och vårdpersonalen för att skapa en sammanhållen och holistisk matupplevelse för gästerna. Självklart är även kvaliteten på maten i fokus, att utbudet av rätter och drycker är varierat och syftar till att tillfredsställa olika smaker och preferenser.

  • Juryn tittar på om man tar hänsyn till seniorernas behov när det kommer till måltiderna, så som konsistensanpassningar för att säkerställa att de får en positiv och njutbar matupplevelse.
  • Förutom lunchen bedöms också tillgången till fler måltider under dygnet, för att tillgodose gästernas behov och erbjuda en mer komplett matupplevelse.
  • Juryn bedömer även om hänsyn tas till näringsrekommendationer i relation till CO2-påverkan, att råvaror väljs utifrån säsong och hur man arbetar med matsvinn
  • Dessutom värderas organisationens helhetsperspektiv kring matupplevelsen och att köket får stöttning från ledning och övrig personal för att säkerställa att maten lever upp till höga kvalitetsstandarder.  

5. Årets Guldstjärna

Årets Guldstjärna är den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för våra offentliga kök. Genom sitt engagemang bidrar Årets Guldstjärna till att göra världen lite bättre och Sverige mycket godare.