Tre Stiftelser i Göteborg tar en finalplats i Arla Guldko 2023

God mat, måltidschecklistor, personlig kontakt och samarbete. Det är några av ingredienserna i det målinriktade arbetet som tagit Tre Stiftelser till final i Arla Guldko 2023 i tävlingskategorin Bästa Seniormatglädje. Nästa steg i tävlingen är att finalisterna detaljgranskas av en jury där bland annat stjärnkocken Malin Söderström deltar. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen i Stockholm den 8 maj 2023.

Tre Stiftelser bedriver äldreboenden på tre platser i Göteborg. Här finns tre restauranger, som även har öppet för allmänheten, ett café och eget bageri. Alla medarbetare på Tre Stiftelser, från kockar till arbetsterapeuter, samarbetar nära för att skapa ett äldreboende där de själva skulle vilja bo.

- Att tävla i Arla Guldko betyder mycket, eftersom vi blir bedömda av en kompetent extern jury. Finalplatsen är en fin bekräftelse på vårt arbete. Vi vill ge våra gäster en angenäm måltidsupplevelse utifrån deras behov. Därför jobbar vi med den så kallade FAMM-modellen i våra restauranger och på våningarna. Det handlar om riktigt god vällagad mat, servera den i en trevlig miljö och ge personlig service, säger Emil Jacobsson, måltidschef på Tre Stiftelser.

Tydliga processer för bästa upplevelsen

På Tre Stiftelser arbetar man efter en tydlig måltidschecklista som beskriver vad som ska göras före, under och efter måltiden, allt för att få de bästa förutsättningarna för en trevlig måltid. På varje våning finns det ett måltidsombud, en undersköterska med särskilt ansvar för måltiden. Ett övergripande måltidsråd med bland annat måltidschef, dietist, sjuksköterska, arbetsterapeut och enhetschefer samarbetar med måltidsombuden.

I alla restaurangerna erbjuds två lunchalternativ dagligen. Köken prioriterar ekologiskt, närproducerat och säsongsanpassat. Köken lagar mat enligt våningarnas beställningar som läggs in i ett gemensamt kostdataprogram, vilket minimerar överproduktion. Får restaurangerna mat över säljs den som matlådor.

Tre Stiftelser har en egen dietist som är med i måltidsplaneringen och som näringsberäknar måltiderna. Vid planering av menyerna lägger man också in saker att fira, som till exempel Kanelbullens dag och Fettisdagen. Även temakvälllar anordnas som grillfester, kräftskivor, gourmetkvällar och oktoberfester, då boende och anhöriga bjuds in.

- Alla i stiftelsen är involverade i måltiden som är ett av våra fyra fokusområden. Det är bara tillsammans som vi kan lyckas med den helhet som krävs för en bra måltidsupplevelse, säger Emil.

Tre Stiftelser är en av tre finalister i Arla Guldko 2023 Bästa Seniormatglädje. De två andra finalisterna är Kinnevaldsgården i Växjö och Seniorköket/Lundgården i Uppsala. Övriga tävlingskategorier är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Årets Frukostlyft.