Seniorköket/Lundgården i Uppsala tar en finalplats i Arla Guldko 2023

Själ, hjärta, arbetsglädje och valmöjligheter skapar måltider med guldkant. Det engagerande arbetet har nu gett Seniorköket/Lundgården i Uppsala en finalplats i Arla Guldko 2023 i tävlingskategorin Bästa Seniormatglädje. Nästa steg i tävlingen är att finalisterna detaljgranskas av en jury där bland annat stjärnkocken Malin Söderström deltar. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen i Stockholm den 8 maj 2023.

Seniorköket levererar lunch och middag till 21 äldreboenden inom Uppsala kommun där Lundgården är ett av de boenden som ligger en bit bort. Men någon mils körsträcka mellan kök och äldreboendet stör varken samarbetsglädje eller matkvalitet.

- Vi älskar mat. Det är så roligt att kunna erbjuda de äldre måltider som är skapade med hjärta och omtanke. Finalplatsen i Arla Guldko känns som ett erkännande för oss. Trots ett stort centralkök som tillagar 2000 portioner dagligen, kan vi åstadkomma fina och personliga måltidsupplevelser. Lundgården är ett bra exempel på hur väl det fungerar även om vi inte sitter vägg i vägg, säger Angelica Sigge, kökschef på Seniorköket.

Smart matplanering

Seniorköket tillagar och skickar näringsberäknad lunch och middag, som ska täcka 50 procent av matgästernas energibehov. Resterande 50 procent tillgodoser avdelningarna själva. De tillagar tillbehör till måltiderna, som potatis, ris och pasta, och kan då anpassa dem efter individuella önskemål, justera mängden och tillaga just så mycket som behövs på varje avdelning.

På Lundgården läggs stort fokus på måltidsordningen och alla matgästers olika behov och personliga önskemål. Varje dag erbjuds fyra valmöjligheter till lunch och lika många till middag. Några dagar i veckan finns ytterligare ett lunchalternativ. Menyn, som är samma för Seniorkökets alla 21 äldreboenden, utvärderas och utvecklas löpande genom menyråd och regelbunden återkoppling från varje avdelning. Måltiderna har ett helhetsperspektiv med utgångspunkt i FAMM-modellen, vilken tar hänsyn till rummet, mötet, produkten, organisationen och rutinerna samt stämningen och atmosfären.

Dukningen är viktig och det dukas gärna färgglatt och extra fint till högtider. Nobel och andra högtider firas under året då Seniorköket och Lundgården skapar nya kombinationer av färg, form och smak för att öka matglädjen och stimulera aptiten. Det finns dessutom en högtidsguide för de viktigaste högtiderna jul och påsk som stöd för personal att servera måltider med rätt tillbehör och kombination på det sätt som våra äldre förväntar sig det.

- För många äldre är maten dagens höjdpunkt. Därför lägger Seniorköket och Lundgården ned både själ och hjärta, tillsammans och på varsitt håll, för att tillaga och servera goda, näringsriktiga och inbjudande måltider, säger Angelica.

Seniorköket/Lundgården är en av tre finalister i Arla Guldko 2023 Bästa Seniormatglädje. De två andra finalisterna är Kinnevaldsgården i Växjö och Tre Stiftelser i Göteborg.