Västerstrandsskolan i Karlstad går till final i Arla Guldko 2023

Med yrkesskicklighet, personligt engagemang och nära kontakt med matgästerna skapar skolans kök en trygg och trivsam måltidsmiljö. Nu har det målinriktade arbetet tagit Västerstrandsskolan i Karlstad till final i Arla Guldko 2023 i tävlingskategorin Bästa Matglädjeskola. Nästa steg i tävlingen är att finalisterna detaljgranskas av en jury där bland annat stjärnkocken Paul Svensson deltar. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen i Stockholm den 8 maj 2023.

Västerstrandsskolan har cirka 500 elever från förskoleklass till årskurs 6. Skolan är en certifierad Generation PEP skola, vilket innebär att man aktivt och systematiskt arbetar med fysisk aktivitet och hälsosamma måltider. Skolans kök lagar varje dag drygt 1000 portioner varav cirka hälften går till två andra skolor.

-  Matglädje i köket är när vi får laga mat från grunden, känna att vi som grupp levererar på en nivå som är hög och som alla står för. Våra erfarenheter och personligheter kompletterar varandra och bidrar till en härlig mix. När vi ser att den goda stämningen sprids och smittar av sig på eleverna så känns det fantastiskt, säger Niklas Nordström, köksansvarig på Västerstrandsskolan.

Något för alla

Lunchbuffén erbjuder varje dag två, tre varma rätter och cirka tio sallader. Här ska det finnas något för alla. Utbudet i restaurangen ska ge en trygghet hos alla och samtidigt på ett lekfullt sätt locka med spännande rätter eller råvaror som kompletterar det trygga valet. Om till exempel en fiskrätt serveras så lagar köket lite blåmusslor som gästerna kan få provsmaka.

Matsvinnet i köket är minimalt då köket återanvänder det mesta till salladsbufféer, soppor, grytor, brödbak med mera. Köket pratar mycket med skolans elever om matsvinn och hur det kan minskas.

Genom att visualisera svinnet vad det motsvarar i till exempel mobiltelefoner eller antal varv runt jorden, blir det lättare för eleverna att förstå.

Skolans lärare är införstådda med och bidrar till kökets måltidsfilosofi, gemensamma mål om regler och efterlevnad. Köket, i sin tur, bistår lärare i olika ämnen med material där man kan koppla mat och råvaror till deras ämnen.

- Det absolut viktigaste är den dagliga kontakten och mötena vi har med matgästerna och vi är väldigt glada över relationen vi har idag. Inte bara med eleverna, utan med alla på skolan. Med vårt personliga engagemang i matsalen och den själ vi lägger i det vi lagar så vågar jag säga att vi har en fantastiskt trivsam matsal och måltidsmiljö. Finalplatsen i Arla Guldko är ett kvitto på det, säger Niklas.

Västerstrandsskolan är en av tre finalister i Arla Guldko 2023 Bästa Matglädjeskola. De två andra finalisterna är Stenkulans skola i Lerum och Stora Hammars skola i Vellinge.