Stora Hammars skola i Vellinge går till final i Arla Guldko 2023

En stark vi-känsla i köket och nära samverkan med hela skolan skapar både arbetsglädje och matglädje. Det engagerande och ständigt utvecklande arbetet ger Stora Hammars skola i Vellinge en finalplats i Arla Guldko 2023 i tävlingskategorin Bästa Matglädjeskola. Nästa steg i tävlingen är att finalisterna detaljgranskas av en jury där bland annat stjärnkocken Paul Svensson deltar. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen i Stockholm den 8 maj 2023.

Stora Hammars skola är en kommunal grundskola med cirka 700 elever från förskoleklass till årskurs 9. Arbetet med matglädje i skolans restaurang utgår från fyra hörnstenar: Atmosfären, som ger trygghet och skapar nyfikenhet på maten. Utbudet, som erbjuder något för alla. Mötet med matgästen som är välkomnande. Stämningen, där matgästerna känner glädje och trivs.

-  Kökets motto är att har vi roligt på jobbet så syns det på maten. Ju fler som är delaktiga och känner att de får möjlighet att påverka skolmaten ju bättre och roligare blir det för kockarna, eleverna, pedagogerna och rektorerna. Mat är något som alla kan relatera till, något som man kan och bör diskutera för att skapa den glädje som en måltid skall vara. Finalplatsen i Arla Guldko är ett kvitto på vårt arbete, säger Stefan Ek, köksmästare på Stora Hammars skola.

Stort utbud och rätter som får en andra chans

Stefan och hans kollegor vill skapa en restaurangkänsla med mysig stämning. Utbudet är brett, det ska finnas något för alla. Varje dag serveras dagens rätt, dagens vegetariska rätter och dagen soppa tillsammans med en generös salladsbuffé. Andra chansen är namnet på en maträtt från dagen innan som ibland förädlas till en ny rätt. Dessutom finns vegetariska överraskningshörnan, där eleverna bjuds på tilltugg som tapas eller en liten aptitretare som är vegetarisk.

Det senaste projektet, som blivit en succé, är Chef’s table. Varje tisdag får två, tre elever chansen att sitta vid Chef’s table tillsammans med en pedagog eller rektor. Där serveras en tvårättersmeny medan man pratar om matsvinn, klimatpåverkan och varför köket jobbar som de gör. Köket har också en matsvinnstävling. Lyckas gästerna minimera svinnet till max fem kilo vid tolv tillfällen, så serveras en av favoriträtterna som eleverna har valt på skolans matråd.

-  Matglädjen är en färskvara, så vi måste bjuda på oss själva varje dag och visa oss från vår bästa sida, både som kock och kollega men även som pedagog, vuxen och glädjespridare. Och belöningen för oss blir när en gäst kommer till oss och säger: ”Det här var det godaste jag ätit”. Det är nog den största matglädjen, säger Stefan.

Stora Hammars skola är en av tre finalister i Arla Guldko 2023 Bästa Matglädjeskola. De två andra finalisterna är Stenkulans skola i Lerum och Västerstrandsskolan i Karlstad.