Norrahammars förskola i Jönköping går till final i Arla Guldko 2023

Uppfinningsrikedom och samarbete väcker barnens nyfikenhet för hur maten och olika råvaror smakar, som de sedan beskriver med egna ord. Det inspirerande arbetet ger nu Norrahammars förskola i Jönköping en finalplats i Arla Guldko 2023 i tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola. Nästa steg i tävlingen är att finalisterna detaljgranskas av en jury där bland annat stjärnkocken Marie Skogström deltar. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen i Stockholm den 8 maj 2023.

På Norrahammars förskola går cirka 70 barn som varje morgon möts av doften av nybakat bröd. Det skapar en mysig stämning direkt och köksmästaren Pernilla Berg får höra många glada kommentarer från barnen.

- Det är en härlig start på dagen när nyfikna små matgäster kommer in i köket och säger att det luktar gott. Matglädje för mig är att väcka barnens nyfikenhet kring maten och dess smaker, att öka medvetenhet kring sinnena och att barnen lär sig sätta ord på sina matupplevelser, säger Pernilla.

Med stöd av Saperemetoden, som handlar om att uppleva med våra sinnen, hjälper Pernilla barnen att utveckla sina smaksinnen. Varje dag får ett av barnen, som väljs ut genom dragning av namnlappar, vara med och berätta om maten och hur den smakar. Barnen gör det med glädje och stolthet. Pernilla äter med barnen varje dag och blir delaktig i deras reaktioner och kommentarer om maten.

Kreativa maträtter ökar intresset

Norrahammars förskola arbetar aktivt med att alla barn ska få inflytande över sin matsituation. Maten serveras som en buffé på alla avdelningar och barnen tar själva sin egen mat. Chansen att barnen vågar pröva något nytt ökar när maten är uppdukad som en buffé. Maträtter får andra namn för att locka barnen. Till exempel Krämig spenatsoppa presenteras som Bolibompasoppa och då blir den genast mycket roligare att äta. 

Det finns även en salladsbuffé med olika grönsaker, till största delen efter säsong. Ibland läggs  grönsakerna efter färgskalor eller som roliga figurer. Pernilla visar också barnen att man kan använda en grönsak på många olika sätt och att den smakar olika beroende på vad man gör med den. Förskolan har en egen liten odling med hjälp av hydroväxtodling som också väcker barnens nyfikenhet.

Med hjälp av ett sopmonster lär sig barnen att sortera sopor rätt. Pernilla visar barnen att man kan skära bort det dåliga på en frukt och sen går det bra att äta frukten som blir kvar. Eller så används frukten till smoothies eller fruktsallad. Blir det mat över efter lunchen kan förskolans personal köpa med lunchmat i egen medtagen burk.

-  Vi har kul tillsammans här på Norrahammars förskola och vi uppmuntrar varandra och barnen. Jag och pedagogerna har gemensamma regler och helhetssyn kring maten och att livsmedelsverkets rekommendationer följs. Finalplatsen i Arla Guldko tycker jag är ett kvitto på vår arbetsglädje tillsammans med barnen, säger Pernilla.

Norrahammars förskola är en av tre finalister i Arla Guldko 2023 Bästa Matglädjeförskola. De två andra finalisterna är Blanka förskola i Vadstena och förskolan Pärlan i Vårby.