Blanka förskola i Vadstena går till final i Arla Guldko 2023

Samarbetet mellan kök och pedagoger skapar måltiderna som blir en helhetsupplevelse för barnen. Det målinriktade och engagerade arbetet tar Blanka förskola i Vadstena till final i Arla Guldko 2023 i tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola. Nästa steg i tävlingen är att finalisterna detaljgranskas av en jury där bland annat stjärnkocken Marie Skogström deltar. Vinnarna i samtliga kategorier koras vid den stora finalen i Stockholm den 8 maj 2023.

Matsalen på Blanka förskola är döpt till restaurang Regnbågen och här serveras frukost, lunch och mellanmål till förskolans 96 barn. Köket och bageriet har en öppen planlösning så att barnen kan se allt som händer. Lugn musik och barnens teckningar och konstverk på väggarna bidrar till trivseln i matsalen.

-  Barnen ska få uppleva samma känsla i vår matsal som vi vuxna kan få när vi går på restaurang. Barnen är ju våra gäster. För oss är det viktigt att barnen och pedagogerna är delaktiga varje dag i det som händer i köket och att alla känner att vår restaurang är en både spännande och trygg plats, säger Jenny Ingman, kock och diplomerad måltidspedagog på förskolan.

Måltidspedagogik på hög nivå

Köket arbetar med måltidspedagogik tillsammans med avdelningarna och fångar upp deras teman. Till exempel på temat konst blir det en konstrunda även i köket för att nyfikenheten ska fortsätta från avdelningen ut i matsalen. Köket bjuder ofta på smakprovningar på avdelningarna så att barnen kan bekanta sig med vad som kommer att serveras till lunch. I matsalen svarar Jenny och kollegan Matilda på barnens frågor och passar ofta på att visa något från köket. Ungefär två gånger i månaden tillagas maten utomhus och det uppskattas av både barnen och pedagogerna.

Barnen får varierade måltider anpassade efter säsong och tillgång i köket. Soppa är en stor favorit hos barnen. Salladsbuffén är en viktig del i lunchen för att locka barnen att vilja pröva olika grönsaker. I matsalen finns en "måltidspedagogikvägg" där köket sätter upp månadens grönsak och experiment som barnen har gjort med olika råvaror.

Resterna från måltiderna tas till vara och blir till en annan rätt eller används till bakning. Köket pratar mycket med baren om matsvinn. Det tecknade sopsamlarmonstret Kompostina som finns i matsalen och där matrester läggs, påminner barnen om att det är viktigt att minska matsvinnet. Köket har även ett maträddaruppdrag tillsammans med den lokala Coop-butiken som låter förskolan ta hand om kantstötta, men fullt ätliga, frukt och grönsaker.

- Att få jobba med måltidspedagogik ger så mycket arbetsglädje och det smittar ju av sig på alla på förskolan. Vi har en fin och nära relation med barnen och det känns extra härligt när något barn säger att ”det här är det godaste jag har ätit”. Att vi nu är i final i Arla Guldko är en bekräftelse för oss alla, säger Jenny.

Blanka förskola är en av tre finalister i Arla Guldko 2023 Bästa Matglädjeförskola. De två andra finalisterna är förskolan Pärlan i Vårby och Norrahammars förskola i Jönköping.