Trelleborgs kommuns foodtruck finalist i Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2023

Under pandemin köpte Trelleborgs kommun en foodtruck för att minska trängseln i skolmatsalar genom att servera måltider på skolgården i stället. Idag är det rullande restaurangköket mycket uppskattad av kommunens skolor som kan boka den för såväl friluftsdagar som för att skapa en annorlunda måltidsupplevelse. Den kommunala foodtrucken är nu är en av tre som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2023. Vem som tilldelas priset avgörs vid finalen den 8 maj.

Torbjörn Larsson, kökschef för Söderslättsgymnasiet, och Christian Karmestam, kock på Sjöviksskolan, är de två eldsjälarna som ansvarar för driften av Trelleborgs kommuns foodtruck. De jobbar ständigt för att utveckla menyer och hur det rullande restaurangköket kan användas. Alla kommunala skolor i Trelleborg kan boka foodtrucken och intresset växer.

- Vi är ute minst två, tre gånger i veckan, och det kommer att öka under våren när det blir varmare, berättar Torbjörn. Det är alltifrån förskola till gymnasium som bokar och det är väldigt uppskattat. I stället för att skolan tar med sig lite korv som de grillar ute, eller kall pastasallad, så kommer vi med varm mat, färdig på plats.

En uppskattad verksamhet

Christian är projektledare för foodtruckens verksamhet. Skolorna skickar sin beställning till Christian, som sköter kommunikationen med köken och är den som är mest ute med foodtrucken. Köken förbereder råvarorna innan Christian kommer och är också med och tillagar och serverar maten. Att tillaga och servera måltiderna utomhus är lika uppskattat hos både elever och kökets personal.

- Kockarna kommer ut från köket och får jättefin kontakt med eleverna. De får feedback direkt och många elever säger att maten smakar bättre utomhus. Med vårt mobila kök kan vi erbjuda annorlunda måltidsupplevelser och bidra till eleverna hälsa som får vällagad varm mat på idrottsdagar och liknande, säger Torbjörn.

Ytterligare användningsområden för det rullande restaurangköket är bland annat när skolrestauranger är stängda för renovering, om någon skola behöver extra förstärkning, servering vid skolevent, sommarskolor och sommarfritids. Men även vid incidenter som elavbrott eller olyckor då foodtrucken kan åka till det nödställda lägen och servera varm mat.

Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2023 är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. I Arla Guldko delas även utmärkelsen Årets Guldstjärna ut till den eller de som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket.

Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. Fem särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier.