Sagostugan

Sagostugan i Köping hoppas på tredje gången gillt.

Chef’s table varje fredag, eleverna får vara stjärnkockar, kompostmonster på borden och, givetvis, ett brinnande intresse för god och hälsosam mat lagad från grunden. Det är några av inslagen som gjort att förskolan Sagostugan i Köping för tredje gången i rad tagit sig till finalen i tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola.

Det kanske blir ”tredje gången gillt” för Sagostugan i år om de tar hem vinsten i Arla Guldko. Både barnen och kockarna är riktigt taggade.

- Vi är väldigt stolta över att gått till final ännu en gång och hoppas att vi kan inspirera andra. Vi fick bra feedback av juryn förra gången vi var i final. Vi har verkligen tagit till oss den och vässat vårt arbete tillsammans med pedagogerna. Så nu ska guldkossan hem till Köping, säger kockarna Nina Jensen och Andrea Åkesson.

matgladjeforskola-sagostugan-2-1200x675.jpg
Kockarna Nina Jensen och Andrea Åkesson tillsammans med elever. Fotograf: Thomas Ljungqvist

Sagostugan har 120 barn som äter vid två olika sittningar. Maten är upplagd som en buffé med varm mat och ett varierat och färgrikt salladsbord med säsongens grönsaker. Allt är tillagat från grunden av Nina och Andrea. Tack vare kompostmonstret Kompostina, en komposthink som står utplacerad på varje bord, blir det också tydligt för barnen hur mycket de slänger och varför man ska undvika att kasta mat.

- Vi försöker använda varje krona till bra råvaror, säger Nina. Vi till ta tillvara alla rester vi kan, de kyls ner och fryses in för att serveras vid ett annat tillfälle eller som en extra rätt senare i veckan. Vi har världens bästa jobb som förskolekockar med en otrolig möjlighet att sprida den glädje vi känner för maten till barnen redan i tidig ålder. Här har vi en enorm chans att exponera våra barn tidigt för bra matvanor, som vi hoppas ska följa med dem så de gör bra val även i framtiden.