Sagostugans förskola

Arla Guldko Bästa Matglädjeförskola 2020

Hur har ni firat segern i Arla Guldko Bästa Matglädjeförskola?

Vi har inte kunnat fira som vi hade tänkt oss från början, men vi och barnen firade med en härlig trerätterslunch. Vi serverar ju inte klassisk barnmat här på Sagostugan, eftersom vårt uppdrag är att utöka barnens smakpreferenser. Så segerlunchen bestod av snittar till förrätt, varmrätt med ugnsbakad parmesanpanerad lax med vitlöksrostad potatis och som efterrätt blev det glass med chokladsås. Barnen uppskattade verkligen det här. Det var gott och det var roligt! Vi kommer dock att fira mer. Kommunen planerar ett firande med oss, men det får vänta tills det fungerar utan smittrisk.

Varför vann ni just denna gång, det blev ju tredje gången gillt?

Vi fick mycket bra feedback av juryn när vi var i final i Arla Guldko 2018 och den har vi tagit till oss. Bland annat handlade det om att vi kunde bli tydligare med att visa hur vi jobbar med matglädje i hela förskolan. Förskolan är stor och det har inte synts för alla vad vi gör för matgädje på olika håll. Vi fick även rådet att dokumentera vårt arbete bättre.

Nu sparar vi allt, tar kort, gör teckningar och sätter upp väggarna i förskolan. När barnen och vi alla som jobbar går förbi väggarna, blir vi jätteinspirerade. Vi ser saker som andra har gjort som man kan återanvända. Vi lär av varandra mer nu. Man blir lycklig i hela själen när man går förbi väggarna med bilder. Det inspirerar barnen mycket och ger dem ökat mod att både våga fråga och provsmaka mer.

Vilka är era bästa tips till andra förskolor som vill förmedla matglädje till barn?

Bra samarbete med hela förskolan. Börja att prata och involvera ”guldpersoner” som redan är positivt inställda, sedan sprider det sig. Börja med små steg och var ödmjuk. Till pedagoger sa vi; ”vi tänkte på en sak när det gäller naturläran, kanske ni kan ta med den här blomkålen”. Visa uppmuntran när någon tar eget initiativ. När pedagogerna hade bondgårdstema kom de till oss och fick grädde som de kärnade till smör tillsammans med barnen. Vi blev ju jätteglada.

Odla med barnen, det är ett jättebra sätt att involvera alla. Pedagogerna är med, barnen sår, skördar och sen tillagar vi det. Barnen får vara med hela vägen. Hos oss odlar varje avdelning i sina egna pallkragar. Vi har bland annat odlat potatis och det fungerar jättebra. Barnen blir superstolta när det får äta sin egen potatis. Inomhus kan man odla ärtskott. Så alla kan faktiskt odla året runt.

Ta med barnen in i köket. Låt dem baka och vara med och tillaga mat. Vi har köpt in kockkläder och små kockknivar för barn så att det känns att det är på riktigt. Här längtar varje barn tills det blir hens tur att baka eller laga mat. Det är viktigt att ha bra relationer med barnen. Välkomna deras frågor. Barn är raka och okomplicerade så det räcker med ett enkelt svar, barn nöjer sig med det lilla.

Sagostugans bidrag till Bästa Matglädjeförskola

Chef’s table varje fredag, eleverna får vara stjärnkockar, kompostmonster på borden och, givetvis, ett brinnande intresse för god och hälsosam mat lagad från grunden. Det är några av inslagen som gjort att förskolan Sagostugan i Köping för tredje gången i rad tagit sig till finalen i tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola.

Det kanske blir ”tredje gången gillt” för Sagostugan i år om de tar hem vinsten i Arla Guldko. Både barnen och kockarna är riktigt taggade.

- Vi är väldigt stolta över att gått till final ännu en gång och hoppas att vi kan inspirera andra. Vi fick bra feedback av juryn förra gången vi var i final. Vi har verkligen tagit till oss den och vässat vårt arbete tillsammans med pedagogerna. Så nu ska guldkossan hem till Köping, säger kockarna Nina Jensen och Andrea Åkesson.

matgladjeforskola-sagostugan-2-1200x675.jpg
Kockarna Nina Jensen och Andrea Åkesson tillsammans med elever. Fotograf: Thomas Ljungqvist

Sagostugan har 120 barn som äter vid två olika sittningar. Maten är upplagd som en buffé med varm mat och ett varierat och färgrikt salladsbord med säsongens grönsaker. Allt är tillagat från grunden av Nina och Andrea. Tack vare kompostmonstret Kompostina, en komposthink som står utplacerad på varje bord, blir det också tydligt för barnen hur mycket de slänger och varför man ska undvika att kasta mat.

- Vi försöker använda varje krona till bra råvaror, säger Nina. Vi till ta tillvara alla rester vi kan, de kyls ner och fryses in för att serveras vid ett annat tillfälle eller som en extra rätt senare i veckan. Vi har världens bästa jobb som förskolekockar med en otrolig möjlighet att sprida den glädje vi känner för maten till barnen redan i tidig ålder. Här har vi en enorm chans att exponera våra barn tidigt för bra matvanor, som vi hoppas ska följa med dem så de gör bra val även i framtiden.