Ekeredsvägens förskola

Matlust, nyfikenhet och legobitar.

Som ensam kock på Ekeredsvägens förskola i Lerum har kocken Camilla Karlsson en rejäl utmaning framför sig när hon dagligen ska tillgodose elevernas behov. Detta till trots har hon, genom att fokusera på att skapa nyfikenhet för mat och råvaror, lyckats ta förskolan till final i Arla Guldko 2020.

På Ekeredsvägens förskola går 38 barn som kocken Camilla Karlsson ser som sina små gäster.  För Camilla Karlsson är det viktigt och självklart att mat ska vara lustfyllt för barnen, de ska längta till varje måltid. Att arbetet lett till en finalplats i Arla Guldko ser hon som en rejäl energikick.

 - Det ger jättemycket energi att för mig som ensam kock att få den här bekräftelsen på att jag tillsammans med pedagogerna jobbar åt rätt håll. Vi har ett väldigt fint samarbete där köket en del av hela förskoleverksamheten. Arbetet med mat till barn är viktigt och det är jättebra att det lyfts med tävlingen, säger Camilla Karlsson.

matgladjeforskola-ekeredsvagens-forskola-2-1200x675.jpg
Elisabet Sundberg, pedagog, och Camilla Karlsson, kock, visar eleverna Alve, Lily och Markus dagens läsgrönsaker. Fotograf: Jerker Andersson

För att väcka nyfikenhet hos barnen för mat arbetar Camilla mycket med att barnen ska få använda alla sina sinnen. Barnen luktar, smakar, diskuterar och experimenterar med maten. För att locka barnen att äta mer grönsaker har de varje dag ”läsgrönsaker”. Det är grönsaker som äts innan lunch då barnen lyssnar på̊ en bok. Till mellanmål dyker ”Håriga Mackan” upp ibland. Då skickas ett fat med olika grönsaker med som passar bra att göra roliga ansikten med på̊ smörgåsarna. Barnen äter frukost, lunch och mellanmål på förskolan och det mesta är tillagat från grunden. Menyn är säsongsbaserad och hälften av livsmedelsinköpen är ekologiska.

- Jag försöker få in lek i allt, även när det gäller att minska matsvinnet, fortsätter Camilla.  Vi har återkommande svinnveckor då matsvinnet vägs och tydliggörs på roliga sätt. En gång byggde barnen staplar i Lego för att visa mängden matsvinn.

Fler finalister