Alvägens förskola

Förskolan där lek med maten uppmuntras.

På Alvägens förskola i Eskilstuna är matglädje mycket mer än att få barn att våga prova olika maträtter. Det handlar om att uppmuntra barnen att våga leka med maten och använda sina sinnen till att upptäcka, utforska och bygga sin egen smakpalett. Matglädjearbetet har nu lett hela vägen till final i Arla Guldko 2020 i tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola.

Förskolan öppnade 2017 och idag går här 122 barn. Redan vid start fanns en tydlig vision att hela förskolan ska jobba med måltidspedagogik i olika former.

- Vi är superglada. Det kändes som en vinst redan när vi gick till semifinal, och nu är vi finalister. Det är ett fint kvitto på vårt gemensamma arbete. För oss är det matglädje när barn är nyfikna, hungriga, engagerade och det hörs ett glatt sorl i restaurangen, säger kockarna Anna Magdic och Jonna Rantanen.

matgladjeforskola-alvagens-forskola-2-1200x675.jpg
Anna Magdic, kock, och eleven Milan. Fotograf: Emelie Otterbeck

Eskilstuna kommun har en säsongsanpassad grundmeny som Anna och Jonna utgår ifrån men tillagar basråvaran på deras eget vis vilket skapar kreativitet och ger mångfald på menyn. Frukost, lunch och mellanmål läggs upp i ljusa stilrena karotter i porslin. Maten är färgrik med olika texturer som bjuder in till att använda olika sinnen. Det kan vara frasigt, knaprigt, segt och samma grönsak kan vara tillagad på olika sätt. Matsvinnet är lågt tack vare att man lägger upp lagom mycket mat i serveringsskålarna och fyller på under serveringens gång.

- Vi vill väcka lust, nyfikenhet och engagemang. Ett sätt att engagera, skapa delaktighet och ge inflytande över måltiden är "Barnens val". Då får barnen ta ett demokratiskt beslut om vilken lunch som serveras. Det allra roligaste är när barnen kommer med egna förslag på rätter, säger Anna.

Fler finalister