skogsbackeskolan-gustav-tragardh-1200x675.jpg
Anette Larsson, Gustav Trägårdh och Victoria Gustafsson

Matsalen i Skogsbackens förskola i Svenshögen hade utsmyckats med blommor, ballonger och färgglada girlanger. Att just den här tisdagen skulle bli väldigt speciell rådde det inga tvivel om. En dag som i efterhand beskrevs som ”världens bästa och roligaste dag” av stjärnkocken Gustav Trägårdh som gästspelade i förskolans kök.

Våren 2018 tog Skogsbackens förskola hem segern i Arla Guldko i kategorin Bästa Matglädjeförskola. I vinsten ingick ett besök av stjärnkocken Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010, som under en dag tillsammans med förskolans kock Victoria Gustafsson och de egna minikockarna, lagade en trerätterslunch till barn och personal.

Barnen som inte assisterade i köket under dagen dukade borden, blåste upp ballonger och pyntade matsalen tillsammans med Skogsbackens förskolechef Anette Larsson.

Ge barnen ett bra förhållningssätt till mat, måltid och hållbar miljö

Vad har hänt sedan Arla Guldko-vinsten?
Vårt arbetssätt – som handlar mycket om att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat, måltid och hållbar miljö – har bara blivit ännu mer självklart och välorganiserat. Det sitter mer i väggarna nu, att alla i personalen hjälps åt för att fullfölja vårt uppdrag och att vi hittar nya vägar att utveckla det uppenbart lyckade konceptet, berättar Anette.

Följande meny serverades:

Eftersom Skogsbacken är en sockerfri förskola anpassades menyn med ingredienser som inte innehåller något tillsatt socker.

Förrätt

Krämig majssoppa med handskalade färska räkor, krutonger och persilja.

Huvudrätt

Hemmagjorda fiskpinnar, rostad potatis, krämig äggsås med kryddgrönt, pressgurka och citron.

Efterrätt

Kanelbakat äpple med russin, vaniljgrädde och kryddsmulor.

Hur var dagen med Gustav Trägårdh?
Det var en kul och väldigt intensiv dag. Det var så roligt just för att barnen fick känna att de är en del av Guldko-vinsten. Att vi vann Arla Guldko tillsammans och får ta del av det fantastiska priset tillsammans. Det var som en fest för hela förskolan.

Vad tyckte barnen om att få besök av en stjärnkock?
Barnen uppskattade verkligen att ha Gustav här. De kallade honom för ”världens bästa kock” och frågade om han kommer komma tillbaka. Att han minglade runt med barnen, både under och efter lunchen, och tog så bra hand om dem är nog det som uppskattades mest. Det var så personligt.

Är det någonting speciellt ni tog med er från den här dagen?
Glädjen och feststämningen! Den glädje för maten som vi har och som visades under dagen, kommer vi att bära med oss. Hela känslan av fest, att vi har åstadkommit det här tillsammans och att vårt arbetssätt och tänk är uppskattat.

Världens bästa och roligaste dag

Även stjärnkocken Gustav Trägårdh upplevde dagen som en fest.

Det var världens bästa och roligaste dag, berättar Gustav. Jag och Victoria kom till köket redan klockan sju på morgonen och började förbereda lunchen. Efter ett tag fick vi förstärkning av några av förskolans egna minikockar, som alla hade små kockrockar och speciella Guldko-kockmössor. Under dagen hjälpte sex-sju barn i omgångar till med matlagningen. Det märktes verkligen att barnen är vana att vara delaktiga i köket, och att jag var en gäst i deras kök.

skogsbackens-forskola-gustav-minikockar-1200x675.jpg
Gustav i samarbete med Skogsbackens förskolas minikockar

Barnen var verkligen delaktiga och involverade i allt som hände under dagen, både i och utanför köket, vilket var det allra bästa

Hur tog barnen emot dig?
De var lite rädda för mig i början, jag tror de tyckte jag såg lite farlig ut. Men med tiden tinade de upp och jag blev deras nya bästis. Dagen tillsammans med minikockarna innehöll allt från provsmakning av maten till gos och lek. Barnen var verkligen delaktiga och involverade i allt som hände under dagen, både i och utanför köket, vilket var det allra bästa. Det är ju trots allt även deras vinst.

Vad fick du för hjälp?
Barnen förberedde efterrätten genom att skala och kärna ur äpplen, fyllde dem med russin och vispade grädden. Några av uppgifterna tyckte de själva var lite svåra, som att kärna ur och skära äpplena, men skötte verkligen sina uppgifter med bravur och allting rullade på bra. De var jätteduktiga och verkligen en tillgång, avslutar Gustav.