På Vardaga Silverpark i Täby sitter matglädjen i såväl hus som trädgård och i personalens breda kunnande. För kocken Karoline Nordefors och hennes kollegor är helhetssynen viktig.

Vardaga Silverpark, Täby

Hur bidrar huset och trädgården till matglädje?

Vi har fyra höns som både ger fina ägg och hjälper till att locka ut de äldre.

– Köket är hjärtat, med stora fönster och en öppen dörr in till lobbyn. Härliga dofter från grytor och bakugn sprider sig upp genom huset. I loungen intill köket hålls alla gemensamma aktiviteter och de boende har nära kontakt med kockarna, som gärna slår sig ner för en pratstund.

– Trädgården har ett stort växthus. Att plocka jordgubbar och tomater där blir även en slags terapi för de boende. Vi har fyra höns som både ger fina ägg och hjälper till att locka ut de äldre. 

Hur jobbar ni med maten?

– Vi lägger mycket kraft på den – från förfrukost till kvällssmörgås. Högtider och traditioner firas stort, senaste Nobeldagen serverade vi till exempel hela 1973 års Nobelmeny. Vi gör ”hotellfrukost” varje måndag och trerättersmeny varje söndag. Vi lagar mycket vegetariskt; ärtsoppan kan bli gula ärtbiffar med timjan och mejram, senapssås och gräddig rotfruktgratäng.

– Vi är noga med råvarorna och köper bara miljöcertifierad fisk och svenskt kött. Får vi mat över när vi portionerar gör vi goda timbaler av den. Rester av grönsaker mals ner i olika rätter och de rester vi inte kan använda i matlagningen får hönsen.

På vilka andra sätt ser ni till gästernas behov?

Små detaljer kan vara avgörande och utifrån observationerna jobbar vi vidare för att bli ännu bättre.

– Måltidsombuden samlar löpande in önskningar på våningarna, vi har tio måltidsråd per år och gör måltidsobservationer varje kvartal. Många faktorer är viktiga för måltidsupplevelsen, som sällskap, rum, dukning, dofter, smaker, form och färg. Små detaljer kan vara avgörande och utifrån observationerna jobbar vi vidare för att bli ännu bättre.

– Vi välkomnar alltid de boendes nära och kära och vi har en helhetssyn. Vårdpersonalen är duktig på matglädje och kökspersonalen får utbildningar om exempelvis demens och tugg- och sväljsvårigheter. Tillsammans jobbar vi för att ge våra sju avdelningar och 62 boende det bästa.

Fler tips från Vardaga Silverpark

  • Budgettips – duka efter säsong: Det kostar inget att ta in vitsippor, en björkkvist eller liknande, men det blir vackert, skapar samtalsämnen, minnen och det kan till och med bli sång.
  • Mellanpristips – komposition: Vi fotar all mat. Då blir det tydligt om tallriken saknar något som en färg/grönsak för maximal aptitlighet och näring.
  • Lyxtips – porslin med röd kant: Det gör stor skillnad. Rött är den första och sista färgen vi kan se. Maten ramas in tydligt på tallriken och det hjälper alla med kognitiv svikt.