Med livemusik, mathappenings och stor köksglädje förgyller Igelkottens restaurang dagarna på servicehuset i Katrineholm. Och inte bara för de boende, berättar kökschef Rickard Söderling.

Igelkottens restaurang

Vad är matglädje för er?

– Alla 200 som äter vår mat ska känna att den är lagad med mycket kärlek. Restaurangen ska vara trevlig och vi pyntar alltid extra vid högtider. Maten går även till andra boenden och våningar i huset. För dem ordnar vi dukningstävlingar och senaste priset var att vi kom upp med en trerätters middag.

Alla 200 som äter vår mat ska känna att den är lagad med mycket kärlek. 

– Hållbarhet ingår också. Vi väljer främst råvaror i säsong, serverar 30 procent ekologiskt och köper i princip bara svenskt kött och kyckling. Vi har åtta lokala leverantörer, bland annat av kött, kyckling, vilt, mjöl, honung och rapsolja. Så är det såklart viktigt att lyssna på gästerna och vara välkomnande.

Hur skapar ni bra kontakt med gästerna?

– Vi pratar mycket med dem och vi har numera en särskild matsalsvärdinna. Hon har bra koll på vilka gäster som är i behov av hjälp och sedan hon började har vi fått fler äldre att komma ner till restaurangen. Det är jätteroligt!

– Vi har också satt upp en brevlåda som många använder. De skriver önskemål om mat, beröm och ibland även kritik. Den vill vi också ha för då kan vi bli bättre.  Vi försöker möta önskemålen så gott vi kan, oavsett om det gäller helgrillat vildsvin på uteplatsen eller en favoritbakelse till fikat. 

Hur gör ni för att ge gästerna det där lilla extra?

Gästerna skiner upp lite extra och sitter kvar längre och umgås.

– Vi firar ofta temadagar. Senaste alla hjärtans dag gjorde vi om restaurangen till à la carte där gästerna beställde sin egen trerättersmeny. Det var fullsatt och mycket uppskattat. På fredagar gör vi extra trevlig frukost och ibland serverar vi mer exklusiva middagar med exempelvis plankstek.

– Då och då har vi livemusik till fikat eller middagen. Gästerna skiner upp lite extra och sitter kvar längre och umgås. Då går vi även runt med serveringsvagnen där man kan köpa öl, vin eller avec. I maj ordnar vi ”Festival för mogna” för allmänheten och övriga äldreboenden i Katrineholm. Då flyttar köket ut i två dagar och gör festivalbuffé. Vi vill att det ska hända stort och smått i restaurangen.

Fler tips från Igelkotten

  • Ha roligt tillsammans: Stämningen i köket avspeglar sig i slutresultatet.
  • Uppmuntra till att prova nytt: Vi erbjuder gästerna små smakprov av rätter de normalt inte väljer. Många här hade till exempel inte ätit lasagne, men nu tar fler och fler det.
  • Välkomna anhöriga: Även våra gäster vill umgås med familj och vänner över en bit mat. Restaurangens arbete kan man också följa på Facebook.