Finalist 2018 - Bästa Matglädjeskola – Virginska gymnasiet
Med smakskedar, hemlagat och stor lyhördhet jobbar Virginska gymnasiet i Örebro både hållbart och matglatt. Kökschefen Fredrik Lundquist och hans team gillar att utmana sig själva.
Vad har ni för mat- och restaurangfilosofi?
– Grunden är att allt ska lagas här på skolan. Vi gör egna köttbullar och kokar egen ketchup och sylt. Vi vill att maten ska innehålla så få tillsatser som möjligt och vi vill veta ursprunget på de råvaror vi använder.
Trots att skolan har över 1 600 elever har vi skapat känslan av en mindre restaurang.
– Trots att skolan har över 1 600 elever har vi skapat känslan av en mindre restaurang. Vi har en restaurangvärd som håller gästdialogen igång och påminner om att hålla en bra ljudnivå, ställa upp stolarna och hålla rent på bordet. Vi har även rullat ut den ”röda mattan” vid entrén, ställt levande blommor och dukar på borden.
Hur engagerar ni eleverna i måltiderna?
– Matglädje för oss handlar väldigt mycket om delaktighet, atmosfär, bemötande och service. Lunchen ska ha en inramning som gör att elever och personal trivs och blir intresserade av maten. Vi lyssnar på våra gästers synpunkter varje dag i restaurangen, i regelbundna programråd och vi diskuterar med eleverna på sociala medier. Det är också viktigt att faktiskt förändra saker utifrån elevernas åsikter. Och att dialogen är pågående eftersom det kommer nya kullar varje år.
Hur jobbar ni hållbart och hur funkar smakskedarna?
Får eleverna smaka på maten innan de tar, överportionerar de inte
– För att minska svinnet har vi lagt ut smakskedar. Får eleverna smaka på maten innan de tar, överportionerar de inte och de behöver inte kasta mat de egentligen inte ville ha. För att man inte ska ta för mycket har vi även ett system där man får gå före i kön om man vill ha en andra portion.
– Vi pratar mycket med eleverna om svinn och vi har bland annat haft en svinntävling. Då belönades gästerna med fredagsdessert om de höll matsvinnet under en viss gräns.
Fler tips från Virginska
- Gemensam vision: För att lyckas som arbetsgrupp är det viktigt att sträva mot samma mål. Samsynen skapar energi.
- Delaktiga gäster: Känner eleverna att de kan vara med och påverka är det lättare att få med dem på den resa vi gör mot klimatsmartare matglädje.
- Skapa nätverk: Bygg relationer både uppåt och på tvären i organisationen. Om andra förstår mer om ditt arbete kan det bli lättare att få resurser. Syns man så finns man.