Inköpsförslag som ger återköp

ADAs algoritmer ger smarta rekommendationer för att optimera sortimentet. Dina produktrekommendationer drar nytta av all den data vi har om olika produkters och kategoriers försäljning. Du får förslag på vilka produkter som har störst försäljningspotential för just din butik. Rekommendationerna uppdateras den 1:a i varje månad.

Nära 80% av de rekommenderade produkter som placerats på hyllan ger återkommande köp 

Teddy Edlund, Data Scientist, Arla

Hur fungerar ADA?

Det fungerar ungefär som när ni planerar och optimerar hylla och sortiment tillsammans med våra duktiga säljare och butiksutvecklare. En av fördelarna med att ha en digital säljassistent är att den ständigt analyserar marknadstrender och nya produktlanseringar. Utifrån de insikterna får du sedan uppdaterade produktrekommendationer för din butik varje månad.

Du ser dina prioriterade produktrekommendationer på Mina sidor och i produktkatalogen när du klickat på Börja handla. Rekommendationerna har en blå markering.

Klicka på länken under topp-bannern för att filtrera fram alla dina rekommendationer!

Skärmbild ADA rekommendation.png

ADA används nu av över 2000 butiker. Eftersom återköpsfrekvensen är så hög vet vi att rekommendationerna har bra kvalitet. 


Vi ser att butiker har en outnyttjad potential inom mejeri. Med datadriven analys vill vi hjälpa våra kunder att med samma hyllutrymme öka omsättningen.

Mattias Ramstrand, Data Scientist, Arla

Historien bakom Ada

Arlas digitala assistent, ADA, togs fram i år av våra data scientists men historien om Ada börjar mycket tidigare än så. Året var 1815 när Ada Lovelace föddes i London. Hon var matematiker och skribent, och har främst blivit ihågkommen för sitt arbete med den analytiska maskinen. Bland hennes anteckningar kan man finna den allra första algoritmen som är avsedd att bearbetas med en maskin. Därför ses Ada idag som historiens första datorprogrammerare.

Ada infosida.png

Som en hyllning till Ada, världens första programmerare, har vi därför valt att döpa vår första rekommendationsalgoritm efter henne. För det är ju som sagt tack vare henne som vi idag kan låta datorn ta fram riktigt smarta och bra produktrekommendationer till er så att ni kan öka er försäljning ytterligare!

ADA från Arla

ADA bild 600x500.png