Vaniljmousse med körsbärsbavaroise, spritade körsbär, mandelkaka och kaffesmulor
Dekorativt blickfång med fluffigt lena smaker och harmonisk syra i sällskap av romindränkta körsbär och smuligt krisp med kaffesmak. Vill du utmana dig själv glaserar du kulan med körsbärsbavaroise, annars struntar du i glazen.
Gör så här
-
Vaniljmousse:
- Vispa äggulan luftigt. Koka socker, vatten och vaniljfrön till 119°. Häll sockerlagen i äggulan under vispning. Vispa det vitt och luftigt till en pâte à bombe.
- Värm lite av kvargen och smält ner urkramade gelatinblad. Vänd ner i pâte à bomben tillsammans med resterande kvarg och sist lättvispad grädde. Fyll portionsglas till ⅓ och kyl.
-
Körsbärsbavaroise:
- Värm puré, socker och äggula till 84° under omrörning. Blanda ner urkramade gelatinblad och låt svalna till 30°.
- Vänd ner lättvispad grädde. Fyll i små runda silikonformar och frys.
-
Körsbärsglaze:
- Koka juice (första mängden) med socker till 122°. Blanda ner juice (andra mängden), grädde och majsstärkelse. Koka upp igen och tillsätt urkramade gelatinblad.
- Ta de frysta körsbärsbavaroiserna ur formarna och glasera när glazen är 30°.
-
Spritade körsbär:
- Koka upp puré, socker och citronsaft. Häll den varma lagen på de frysta körsbären. Smaka av med rom och låt dra över natten.
-
Mandelkaka:
- Lägg mandelmassan i maskin med vinge. Montera ner smöret i mandelmassan. Tillsätt ägg lite i taget och citronskal.
- Stryk ut 1,5 cm tjockt i en form med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 180° ca 15 min. Låt svalna. Stansa ut små rundlar, ca 1 cm i diameter.
-
Kaffesmulor:
- Blanda allt i maskin med vinge och strö ut på plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 160° ca 15 min.
-
Montering:
- Lägg de glaserade körsbärsbavaroiserna på vaniljmoussen i glasen. Dekorera runt om med spritade körsbär, mandelkaka, kaffesmulor, delade färska körsbär, minimaräng, oxalis och bladguld.