Vaniljmousse med körsbärsbavaroise, spritade körsbär,   mandelkaka och kaffesmulor

Vaniljmousse med körsbärsbavaroise, spritade körsbär, mandelkaka och kaffesmulor

Vaniljmousse med körsbärsbavaroise, spritade körsbär,   mandelkaka och kaffesmulor
Recept av Kalle Bengtsson

Dekorativt blickfång med fluffigt lena smaker och harmonisk syra i sällskap av romindränkta körsbär och smuligt krisp med kaffesmak. Vill du utmana dig själv glaserar du kulan med körsbärsbavaroise, annars struntar du i glazen.

Gör så här

  • Vaniljmousse:
    • Vispa äggulan luftigt. Koka socker, vatten och vaniljfrön till 119°. Häll sockerlagen i äggulan under vispning. Vispa det vitt och luftigt till en pâte à bombe.
    • Värm lite av kvargen och smält ner urkramade gelatinblad. Vänd ner i pâte à bomben tillsammans med resterande kvarg och sist lättvispad grädde. Fyll portionsglas till ⅓ och kyl.
  • Körsbärsbavaroise:
    • Värm puré, socker och äggula till 84° under omrörning. Blanda ner urkramade gelatinblad och låt svalna till 30°.
    • Vänd ner lättvispad grädde. Fyll i små runda silikonformar och frys.
  • Körsbärsglaze:
    • Koka juice (första mängden) med socker till 122°. Blanda ner juice (andra mängden), grädde och majsstärkelse. Koka upp igen och tillsätt urkramade gelatinblad.
    • Ta de frysta körsbärsbavaroiserna ur formarna och glasera när glazen är 30°.
  • Spritade körsbär:
    • Koka upp puré, socker och citronsaft. Häll den varma lagen på de frysta körsbären. Smaka av med rom och låt dra över natten.
  • Mandelkaka:
    • Lägg mandelmassan i maskin med vinge. Montera ner smöret i mandelmassan. Tillsätt ägg lite i taget och citronskal.
    • Stryk ut 1,5 cm tjockt i en form med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 180° ca 15 min. Låt svalna. Stansa ut små rundlar, ca 1 cm i diameter.
  • Kaffesmulor:
    • Blanda allt i maskin med vinge och strö ut på plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 160° ca 15 min.
  • Montering:
    • Lägg de glaserade körsbärsbavaroiserna på vaniljmoussen i glasen. Dekorera runt om med spritade körsbär, mandelkaka, kaffesmulor, delade färska körsbär, minimaräng, oxalis och bladguld.