Wasabi är kanske inte är den första smaksättningen man tänker på när man ska göra tarteletter. Här gifter den sig dock perfekt tillsammans med grapefruktsgelé och matcha. Om du vill ha en tarte med mindre beska, byt ut grapefrukten mot t ex lime eller apelsin.

Tartelette med wasabi, grapefrukt och matcha

Recept av Disa Molin

Wasabi är kanske inte är den första smaksättningen man tänker på när man ska göra tarteletter. Här gifter den sig dock perfekt tillsammans med grapefruktsgelé och matcha. Om du vill ha en tarte med mindre beska, byt ut grapefrukten mot t ex lime eller apelsin.

Gör så här

  • Matcha- och wasabimördeg:

    • Blanda smör, florsocker och ägg i maskin med vinge. Tillsätt resterande ingredienser och kör till en deg. Låt vila i kyl ca 1 tim.
    • Kavla ut mördegen 2 mm tunt och fodra sprejade tartelettringar, ca 7 cm i diameter. Frys ca 30 min.
  • Mazarinmassa:

    • Kör mandelmassa och smör i maskin med vinge till en homogen massa. Tillsätt äggen lite i taget. Blanda till sist ner grapefruktsskal, wasabipulver och salt.
    • Spritsa ut mazarinmassan i ett tunt lager i de frysta tarteletterna. Baka av i ugn på 160° ca 15 min. Ta tarteletterna ur ringarna.
  • Grapefruktsgelé:

    • Koka upp juice, saft och socker. Tillsätt gelatinet och filéerna, låt svalna.
    • Fyll upp tarteletteskalen med gelén och ställ i kyl att stelna.
    • Sila av gelén som blir över och spara till glaseringen (se nedan).
  • Grapefruktscurd:

    • Koka upp juice och socker i en kastrull. Temperera äggulan genom att vispa samman med hälften av uppkoket. Häll ner i kastrullen och värm allt under kraftig vispning till 84°. Låt svalna och mixa ner smöret.
    • Fyll i silikonformar, 6 cm i diameter, och frys. Lägg på tarteletterna strax innan servering.
  • Garnering:

    • Glasera tarteletterna med grapefruktsgelén. Riv ev över limeskal.